Szerző: Barna József

2003. május 28. 18:16

Rendkívül kelendőek a HP linuxos notebookjai

[IDG] A Hewlett-Packard alig két hete kezdte meg alacsony árfekvésű, Linuxot futtató noteszgépeinek forgalmazását Thaiföldön. A vállalat elmondása szerint a termék iránti kereslet minden várakozást felülmúl.

[IDG] A Hewlett-Packard alig két hete kezdte meg alacsony árfekvésű, Linuxot futtató noteszgépeinek forgalmazását Thaiföldön. A vállalat elmondása szerint a termék iránti kereslet minden várakozást felülmúl.

A HP a thaiföldi kormánynak a személyi számítógépek elterjesztése céljából elindított programja keretében dobta piacra a mindössze 95.000 forintnak megfelelő összegért megvásárolható notebookokat. A projektet az ország Információs, Kommunikációs és Technológiai minisztériuma koordinálja. A HP helyi képviselője elmondta, hogy a termékek iránt rendkívüli a kerelet: csak a program bevezetésének napján 19 300 készülékre adtak le rendelést.

A Bangkok Post értesülései szerint a minisztérium attól tart, hogy a HP nem lesz képes kielégíteni az olcsó noteszgépek iránti erős keresletet. A lap úgy tudja, hogy ebben az esetben a Dell és az Thai Számítógépgyártók Szövetsége is bekapcsolódhat a számítógépek előállításába. Bangkok arra számít, hogy a program jelenlegi, első szakaszában összesen 300 ezer olcsó notebook talál gazdára. A kormány anyagilag támogatja a gyártókat és szervizszolgáltatást, valamint támogatást biztosít a notebookokhoz.

Az olcsó noteszgépekben egy 800 MHz-en futó VIA C3 processzor, 128 Mbyte RAM, egy 20 Gbyte-os merevlemez, modem, hálózati vezérlő és beépített hangszóró található. A termékhez szintén igen kedvező áron rendelhető egy HP Deskjet 3325 nyomtató is. A rendszerhez egy speciális, Thai nyelvű Linux-disztribúciót, a Linux TLE-t biztosítják, amely a Red Hat Linuxra épül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról