Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 26. 12:03

A Dell is beszáll a linuxos notebookok gyártói közé?

A Thaiföldön piacra dobott linuxos HP notebook iránti kereslet olyan magas, hogy várhatóan újabb cégeket kell a program mellé állítani -- állítja a Bangkok Post napilap.

A Thaiföldön piacra dobott linuxos HP notebook iránti kereslet olyan magas, hogy várhatóan újabb cégeket kell a program mellé állítani -- állítja a Bangkok Post napilap.

A thaiföldi Információs Kommunikációs és Technológiai Minisztérium által indított program célja a számítógép-használat elterjesztése. Ennek keretében a HP nemrég egy rendkívül olcsó, Linux operációs rendszert futtató notebookot dobott piacra az országban, azonban az óriás keresletre való tekintettel várhatóan más cégek is részt vesznek a programban. A minisztérium a Dell-el és a Thai Számítógépgyártók Szövetségével is tárgyal az ügyben.

A minisztérium attól tart, hogy a HP egyedül nem lesz képes kielégíteni az olcsó "nép-notebook" iránti óriási keresletet. A vállalat a múlt héten mutatta be a thaiföldi TLE Linux operációs rendszerrel rendelkező olcsó noteszgépét, amely 800 MHz-es Intel Celeron processzorra épül és 128 Mbyte memóriát, valamint 20 Gbyte-os merevlemezt tartalmaz.

A thai kormány arra számít, hogy a program jelenlegi, első szakaszában összesen 300 ezer ilyen notebook talál gazdára, 700 ezer asztali PC mellett. Az asztali konfigurációkat helyi gyártók -- Belta, SVOA, Computec -- gyártják. A kormány anyagilag támogatja a gyártókat és szervizszolgáltatást, valamint támogatást biztosít a notebookokhoz.

A nép-notebook ára csupán 450 dollár, azonban ez a kivitel nem tartalmaz sem floppy-, sem pedig CD-meghajtót, A hírek szerint hamarosan piacra kerül egy CD-ROM meghajtóval szerelt notebook-változat is, amelynek az ára 595 dollár lesz. Ebben a konfigurációba már gyorsabb processzor és több memóriát szerelt a HP.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról