Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 15. 16:02

Gyülekeznek a viharfelhők a Microsoft mobiltelefonokra írt operációs rendszere felett

Európa második legnagyobb mobilszolgáltatója, a német T-Mobile közölte, hogy egyelőre nem dobja piacra a Microsoft Smartphone 2002 operációs rendszerrel működő telefonját. Úgy határoztunk, nem forgalmazzuk ezt a telefont -- mondta a T-Mobile szóvivője az anyavállalat Deutsche Telekom által szervezett elemzői konferencián. Egyelőre nem folytatjuk tovább ezt a projektet.

Európa második legnagyobb mobilszolgáltatója, a német T-Mobile közölte, hogy egyelőre nem dobja piacra a Microsoft Smartphone 2002 operációs rendszerrel működő telefonját. "Úgy határoztunk, nem forgalmazzuk ezt a telefont" -- mondta a T-Mobile szóvivője az anyavállalat Deutsche Telekom által szervezett elemzői konferencián. "Egyelőre nem folytatjuk tovább ezt a projektet."

A T-Mobile még februárban jelentette be, hogy a tavasszal bemutatja első olyan mobiltelefonját, amelyet a Microsoft Smartphone 2002 operációs rendszer működtet. Iparági elemzők szerint a Smartphone szoftver továbbra is "alapvető hibákkal küszködik" és a készülékek meghibásodási aránya igen magas.

Az okostelefonokhoz kifejlesztett Microsoft szoftver egyelőre messze nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Számos gyártó elállt a Smartphone 2002 használatától, köztük a brit Sendo is, amely aktívan együttműködött a Microsofttal a fejlesztésben. A Sendo a redmondi cég szoftvere helyett a legnagyobb rivális Nokia Series 60 platformot választotta.

Az Orange mobilszolgáltató kínálatában megtalálható a Smartphone 2002 szoftverre épülő SPV mobiltelefon, azonban a felhasználóktól származó első visszajelzések szerint a készülékek nagyon sokszor lefagytak, találomra felhívtak telefonszámokat, s elfelejtettek figyelmeztetni az akkumulátor lemerülésére.

A 2002 februárjában rendezett 3GSM konferencián bejelentett Smartphone 2002 platform gyakorlatilag ugyanazokat a PDA funkciókat nyújtja, mint a Pocket PC, azonban a Microsoft nagy hangsúlyt helyezett az egy kézzel való kezelhetőségre, ezen kívül a Smartphone csak kisebb, legfeljebb 176x220 pixel felbontású, 16 bites színes kijelzőket támogat.

A Smartphone 2002 számos beépített alkalmazást tartalmaz, azonban míg a Pocket PC esetében irodai programok (Pocket Word, Excel) is bekerültek a csomagba, a mobiltelefonkba szánt változat főleg kommunikációs szoftvereket tartalmaz, többek között a Pocket Internet Explorert, Pocket Outlookot valamint az MSN Messengert és a Windows Media Playert.

A platform legfontosabb jellegzetessége a hanghívások előtérbe helyezése. Ennek érdekében a Microsoft lehetővé tette, hogy ne csak a telefonkönyvben tárolt telefonszámokat lehessen egy gombnyomással tárcsázni, hanem az SMS-ben vagy emailben kapott, esetleg a Pocket Internet Explorerben megnyitott weboldalon szereplő számokat is. A Pocket PC 2002 Phone Edition-höz hasonlóan az SMS-kezelést integrálták az email-kliensbe.

Természetesen a Smarthpone 2002 is lehetőséget ad a készülékek testreszabására, amelyet egyedi háttérképekkel, asztaltémákkal és csengőhangokkal tehetünk meg. A csengőhangokat .WAV formárumban kell a telefonokra tölteni.

a címlapról