Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az AMD Athlon hattyúdala

Bodnár Ádám, 2003. május 14. 15:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A kedden bejelentett Athlon XP 3200+ az AMD utolsó dobása a 32 bites asztali processzorok piacán. A vállalat következő terméke ebben a szegmensben már az ősszel megjelenő Athlon 64 lesz.

A kedden bejelentett Athlon XP 3200+ az AMD utolsó dobása a 32 bites asztali processzorok piacán. A vállalat következő terméke ebben a szegmensben már az ősszel megjelenő Athlon 64 lesz.

Az új Athlon XP 3200+ a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Barton magra épül, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és 400 MHz-es rendszerbuszt használ, valós órajele pedig 2,2 GHz. A chip azonnal hozzáférhető több számítógépgyártó vállalat kínálatában, ára ezer darabos közvetlen megrendelés esetén 464 dollár.

John Crank, az AMD terméknevekért felelős szakértője a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az Athlon XP 3200+ minden valószínűség szerint az utolsó Athlon a cég történetében. Noha a chipeket 2004-ben még forgalmazni fogja a vállalat, az Athlon 64 mellett már csak az alsó árkategóriában marad számukra hely.

Crank közölte, hogy az AMD várhatóan a jövő év elején tér át a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia alkalmazására, azonban az Athlon XP esetében nem kívánja bevezetni. Az AMD képviselője szerint ennek oka, hogy a vállalat mindössze egy chipgyárral rendelkezik és nem tud megfelelő erőforrásokat biztosítani a kifutó chip továbbfejlesztéséhez.

Az ősszel megjelenő 64 bites Athlon 64 integrált memóriavezérlője maximálisan 4 Gbyte DDR200/266/333 SDRAM-ot támogat. A processzor egyetlen 16 bites HyperTransport interfészt, 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache), míg 256 kbyte vagy 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és 754 tűs mPGA tokozásban kerül forgalomba.

Az AMD hivatalos sajtóanyagai szerint a 0,13 mikronos SOI technológiával előállított nyolcadik generációs architektúra az Athlonhoz képest azonos órajelen 20-25%-ot profitál az integrált memóriavezérlő alkalmazásából, míg további 5%-ot az architekturális fejlesztésekből.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.