Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 8. 16:15

Az Intel kiadta az Advanced Host Controller Interface specifikáció 0.95-ös változatát

[Mmd] A Serial ATA fejlett funkcionalitásának széleskörű elfogadottsága újabb megerősítést nyert az Intel Corporation által kibocsátott Advanced Host Controller Interface 0.95-ös verziójú specifikációjával.

[Mmd] A Serial ATA fejlett funkcionalitásának széleskörű elfogadottsága újabb megerősítést nyert az Intel Corporation által kibocsátott Advanced Host Controller Interface 0.95-ös verziójú specifikációjával.

A végleges specifikáció megjelenése a 2004-es év elejére várható. A 0.95-ös verzió lehetővé teszi különálló AHCI Serial ATA hosztvezérlő termékek szállítását, amelyek az év vége felé törhetnek be a piacra. Az AHCI fejlesztését az Intel elnökletével az iparág szereplőinek egy csoportja végezte. A szintén ma bejelentett AHCI Együttműködési csoport (AHCI Contributor Group) résztvevői: az AMD, a Dell, a Marvell, a Maxtor, a Microsoft , a Red Hat, a Seagate és a StorageGear - természetesen az Intel mellett.

Az AHCI specifikáció szabványos illesztőfelületet jelent a rendszermeghajtó- és operációsrendszer-szoftverek számára olyan fejlett SATA-funkciók felismerésére és implementálására, mint a parancsok várakozási sorba rendezése, az üzem közben cserélhető eszközök használata, illetve a tápegységek felügyelete. Az AHCI-re épülő platformok használatával számottevően megnő a tároló-alrendszerek teljesítménye, valamint javul az AHCI-alapú hosztbusz-adapterek (HBA) és szoftverek elfogadottsága PC-platformon.

"Az AHCI fejlesztésének nagy jelentősége van az iparban" -- mondta Thomas Loza, az Intel technológiai kezdeményezésekkel foglalkozó vezetője. "Úgy hisszük, ez egy jelentős lépés a SATA-bővítések fejlett eredményeinek használatában."

Miközben az Intel és az AHCI Együttműködési csoport az AHCI véglegesítésén és a 2004-es lapkakészletekbe integrálásának felgyorsításán dolgozik, a Microsoft szorgalmazza az új specifikáció korai elfogadását. "A Microsoftnak nagy örömére szolgál, hogy tagja lehet az AHCI Együttműködési csoportnak, és fontos közreműködője az AHCI specifikáció fejlesztésének" -- nyilatkozta Bob Rinne, a Microsoft Windows Core Technologies csoportjának igazgatója. "Hiszünk abban, hogy az iparnak hasznára lesz egy szabványos illesztőfelület a SATA vezérlőkhöz, és úgy tervezzük, elhelyezünk egy AHCI-meghajtót a Windows következő Windowsban."

Ez a specifikáció igen fontos mérföldkő a tárolóeszközök belső összekapcsolására használt, a régebbi párhuzamos ATA-kat kiváltó 1,5 gigabit/másodperces Serial ATA technológia széleskörű alkalmazása, illetve a Serial ATA II. specifikáció fejlesztéseinek megfelelően meghatározott funkciókkal rendelkező 1,5 gigabit/másodperces termékek irányába tett lépések sorában.

A Serial ATA II a Serial ATA specifikáció továbbfejlesztése, amely olyan belső tárolóeszközök alaplaphoz való csatlakoztatására alkalmas, mint a merevlemezek, DVD- CD-R/W-meghajtók, asztali és mobil PC-kben, költségérzékeny szerverekben és hálózati tárolóeszközökben. Ezekben a szegmensben a funkciók várhatóan építenek a Serial ATA 1.0 lendületére. A Serial ATA 1.0 specifikációt 2001 augusztusában adták ki, a végleges Serial ATA II továbbfejlesztés megjelenési ideje 2002. október volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról