Szerző: roberto

2003. május 05. 08:38:37

Megjelent a Linuxvilág magazin májusi száma

Az e havi Linuxvilág elsősorban a desktop rendszerek iránt

Az e havi Linuxvilág elsősorban a desktop rendszerek iránt érdeklődők számára kínál olvasnivalót, a szokásos havi hírblokk és a Láttuk-hallottuk rovat érdekességei után Marco Fioretti a Red Hat Linux októberi, nyolcas verzióját alapul véve a nagy egyesített, linuxos grafikus környezetről ír, amelyben a különféle alkalmazások gond nélkül képesek együttműködni. Russel Dyer az először tavaly nyáron megjelent GNOME 2 desktop tulajdonságairól számol be (A GNOME 2 munkafelület), áttekintve a környezetet a panelek lehetőségeitől egészen a Ximian Evolutionig (amelynek ugyan még nincs stabil GNOME 2-es kiadása).

A Linux a kisvállalkozásokban (Gary Maxwell) néhány tippet ad, hogy milyen programokat használhatunk a mindennapi munka során irodai feladatokra, kapcsolattartásra, webböngészésre, sőt megismerkedhetünk a GNU Cash könyvelőprogrammal is. Michael J. Hammel a szkennerek beüzemelésének és használatának alapjait tekinti át ismertetőjében, továbbá megtudhatunk néhány dolgot a SANE-hez készült grafikus felületekről.

Természetesen a rendszergazdák számára is akad egy-két cikk a májusi számban, a Linux Journal biztonsági szakértőjétől, Mick Bauertől ebben a hónapban az rsync fájltovábbító eszköz használatának fortélyairól olvashatunk a csomag lefordításától kezdve az rsync kiszolgáló üzembe helyezéséig. Fülöp Balázs a Postfix és a Cyrus (IMAP, POP3) csomagokra épülő levelezőszerver építéséhez ad tanácsokat, míg Garzó András a Samba legfontosabb lehetőségeit ismerteti. A további témákról a www.linuxvilag.hu oldalon tájékozódhatunk.

A CD-mellékleten a telepíthető formátumban általában nem terjesztett SuSE Linux legújabb, 8.2-es magyar verziójának egy CD-s, telepíthető változatát találjuk, a rendszer kipróbálásához útmutatót adhat a lapban megjelent, SuSE Linux 8.2 Professional cikk; a kereskedelmi termék megjelenése egyébként két héten belül várható.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 17:00

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

6

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.