:

Szerző: roberto

2003. április 24. 21:46

Az SCO Group az IBM után a nagyobb Linux-disztribútorokkal is el szeretne számolni

[CRN, HWSW] Egy tegnap közzétett interjúban az

[CRN, HWSW] Egy tegnap közzétett interjúban az SCO Group (korábban Caldera International) elnök-vezérigazgatója, Darl McBride elmondta, hogy amennyiben a bíróság előtt is sikerül érvényt szerezniük az IBM-mel szembeni követeléseiknek, akkor benyújtják a számlát a kereskedelmi Linux-változatok piacát csaknem teljesen lefedő két cégnek, a Red Hat-nek, illetve a SuSE-nek is. Az SCO Group az eredeti System V UNIX jogainak birtokosa, és mivel a cég szerint a UNIX technológiák átszivárogtak a Linuxba, a linuxos cégeknek jogdíjat kellene fizetniük az SCO-nak minden egyes eladott Linux után. Az interjú teljes szövege a www.crn.com-on olvasható.

Amint az ismert, az SCO március első napjaiban keresetet nyújtott be az IBM ellen, amelyben a cég szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolja az IBM-et, és úgy látja, hogy az IBM a Linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi UNIX rendszerek ellehetetlenítéséért.

A SCO szerint az IBM lehetővé tette linuxos, ám korábban UNIX rendszereket fejlesztő munkatársai számára, hogy felhasználják UNIX-os tapasztalataikat Linux környezetben is, és így vált lehetségessé a Linux, mint vállalati rendszer elterjedése. A Linux gyors fejlődése -- például a többprocesszoros rendszerek kezelése terén -- az SCO szerint nem lett volna elképzelhető az SCO szellemi tulajdonát képező UNIX rendszerek jogvédett technológiáinak ismerete nélkül, ugyanakkor a cég a folyamatban lévő eljárásra való hivatkozással eddig megtagadta a kérdéses kódrészletekre való pontos hivatkozást. Elemzők szerint az ügy csupán egy elkeseredett üzleti stratégia része, amellyel az SCO-t próbálják megmenteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.