Szerző: Bőle György

2000. május 12. 11:24

ALI: az AMD új barátja?

A PC Week Taiwan egyik beszámolójának tanulsága szerint az ALI júniusban jelenti be új Athlon alaplapi chipset-jét, amely támogatja mindkét jelenlegi AMD tokozást (SlotA, SocketA). A dolog ott kezd érdekessé válni, hogy egy másik - szerintem - szintén hiteles forrás, a Shopping Guide Taiwan információi szerint a chipset támogatja a DDR-266 SDRAM-ot is. További részletek a Computex Taipei-en fognak napvilágot látni, ugyanis az ALI itt mutatja be először az új chipsetet.
Az Ace's-en mindehhez csak annyit tettek hozzá, hogy ha ez igaz és valóban bemutatják a Computex-en a chipset-et, akkor a tömeggyártás valószínűleg már a nyár közepén beindulhat. Ez pedig egyet jelent: az ALI lesz az első chipset, amely támogatja a DDR SDRAM-ot.

Persze mindez egy igen érdekes kérdés is maga után von. Mi lesz a VIA-val? Ugyanis tudni kell, hogy egy chipset gyors kihozatala nem csak az adott gyártón, hanem az AMD-n is múlik. Ebből kiindulva jól látható az a trend, hogy az AMD az ALI felé kezd kacsingatni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a VIA kegyvesztett lenne, de tény, hogy az utóbbi időben kicsit megromlott a két gyártó kapcsolata. Először jött az, hogy a VIA saját processzorok fejlesztésén "mesterkedik", majd az egy hete kirobbant KX133-Thunderbird botrány.
Szintén egy érdekes teória az is, amit ma reggel olvastam. Ebben az feszegették, hogy a VIA inkább az Intel processzorok alaplapi chipset-jeire összpontosít, mert jelenleg rendkívül jól meglovagolható a chipgyártó óriással szembeni, az i820 technológiai problémáiból adódó bizalmatlanság. Én személy szerint ezzel a magyarázattal tudok legjobban azonosulni, mert bizony jó ló az az Apollo Pro 133A termékvonal...

Végezetül még egy adalék ahhoz, hogy teljes káoszt teremtsek agyatokban: állítólag az ALI már gőzerővel dolgozik az új AMD mobil chipseten is.
Tegnap az ígértem, hogy a ma aktuális e heti Górcső a VIA-val foglalkozik majd. Módosítok, mert inkább amolyan chipset "indrustry report" lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról