:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 23. 14:27

Jelentősen gyorsul a 32 bites alkalmazások futása az Intel 64 bites processzorán

[CNET] Az Intel szóvivője megerősítette, hogy még az idén megjelenik az Itanium processzorokhoz szánt IA-32 Execution Layer szoftver új verziója, amelynek alkalmazásával jelentősen gyorsulnak az Itaniumon futó 32 bites alkalmazások.

[CNET] Az Intel szóvivője megerősítette, hogy még az idén megjelenik az Itanium processzorokhoz szánt IA-32 Execution Layer szoftver új verziója, amelynek alkalmazásával jelentősen gyorsulnak az Itaniumon futó 32 bites alkalmazások.

Amint az ismert, az Intel 64 bites Itanium processzorcsaládját a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy alkalmas legyen a 32 bites alkalmazások futtatására, azonban az x86 szoftverek jelenleg csak igen lassan működnek az Itaniumon. Barbara Grimes, az Intel szóvivője elmondta, hogy az IA-32 Execution Layer új változatának alkalmazásával a 32 bites szoftverek olyan sebességgel futhatnak az 1,5 GHz-es Itanium 2-n, mint egy 1,5 GHz-es Xeon MP-n.

A chipgyártó vállalat képviselője azonban hangsúlyozta, hogy az Intel továbbra is kitart az IA-64 utasításkészlet-architektúra mellett és arra buzdítja a fejlesztőket, hogy használják ki a benne rejlő lehetőségeket. "Az Itanium elsősorban 64 bites alkalmazások futtatására készült" -- mondta Grimes.

Az IA-32 Execution Layer szoftver a szóvivő elmondása szerint egy olyan szoftver, amelyet az operációs rendszerbe kell beépíteni és amely gyakorlatilag egy IA-32 processzor emulációját végzi el IA-64 platformon. Az Intel a Microsoft mellett több Linux-disztribútorral is együttműködik a fejlesztésben.

A vállalat idén nyáron mutatja be Madison magos Itanium 2 processzorát. A Madison 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiával készül és háromféle változatban kerül piacra. Az egyes változatok az órajelben és a harmadszintű gyorsítótár méretében térnek el egymástól: a processzor 3, 4 és 6 Mbyte L3 cache-t tartalmazhat, az órajele pedig 1,2 GHz és 1,5 GHz között alakul. A legnagyobb, 6 Mbyte-os harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó modell 410 millió tranzisztort tartalmaz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.