Szerző: roberto

2003. április 22. 12:10

Megjelent a magyar fejlesztésű UHU Linux első kiadása

[uhulinux.hu] Nagypénteken jelent meg a magyar fejlesztésű

[uhulinux.hu] Nagypénteken jelent meg a magyar fejlesztésű UHU Linux disztribúció első kiadása. Az operációs rendszer megjelenését több előzetes kiadás előzte meg, így az UHU Linux 1.0-ról elmondható, hogy egy széles körben tesztelt, a magyar felhasználók igényeit szem előtt tartó rendszer született.

A Debian Linux csomagkezelési technológiáját használó disztribúció a kernel 2.4.20-as kiadására és glibc 2.3.2-es verziójára épül, az alapértelmezett fordító a GCC 3.2.2-es kiadása. A grafikus felületet az XFree86 4.3-as változata biztosítja, az alapértelmezett grafikus környezet pedig a GNOME 2.2.1-es verziója, ugyanakkor megtalálható a telepítőkészletben a KDE környezet 3.1.1a változata, valamint több szerény erőforrásigényű ablakkezelő (IceWM, BlackBox, Window Maker) is.

Az UHU Linux 1.0 teljes értékű irodai szoftvercsomagot (OpenOffice 1.0.2) kiváló webböngészőt (Mozilla 1.3), filmlejátszót (Mplayer 0.90) és számos egyéb kiegészítő programot tartalmaz, amelyek alkalmassá teszik a mindennapi használatra. A szokásostól eltérően az 1.0 teljes telepítőkészlete nem egy, hanem két CD-t foglal el, a második CD az eddig csak internetről letölthető kiegészítő csomagokat tartalmazza. A CD-k ISO formátumban a www.uhulinux.hu letöltési oldaláról kiindulva érhetőek el.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról