Szerző: roberto

2003. április 18. 11:41

Andrew Tridgell, a Samba vezető fejlesztője a programcsomag jövőjéről

Az IBM Developerworks egy érdekes interjút közölt

Az IBM Developerworks egy érdekes interjút közölt tegnap, amelyben a Samba szoftvercsomag vezető fejlesztőjével, Andrew Tridgell-lel beszélgettek. Az ausztrál hackerről kiderül, hogy január óta az IBM Almaden Research Centerben dolgozik, ahol hálózati tárolási technológiákkal és természetesen a Samba kódjával foglalkozik. A Samba az SMB/CIFS protokoll POSIX rendszerekhez írt megvalósítása, amely lehetővé teszi a különféle UNIX-ok számára a windowsos hálózatokban való részvételt, illetve azok teljes kiszolgálását.

Tidgell (és tegyük hozzá, hogy a Sambát felügyelő rendszergazdák zöme is) úgy véli, hogy a szerverszoftver jelenlegi stabil ágában számos kompromisszumos megoldás van, amelyek megfelelő kidolgozása a kód újraírását követeli meg. Ilyen például az NT hozzáférési listák támogatása (ACL) vagy a Samba felhasználók és felhasználói csoportok hatékonyabb kezelése.

A fejlesztő a Samba 4.0-ba, esetleg 3.5-be, vagy akár 3.1-be bekerülő újdonságokról szólva elmondta, hogy jelenleg a Samba és a különféle fájlrendszerek együttműködésének problémáin dolgozik, célja egy CIFS backend megírása, amely lehetővé teszi, hogy egy Samba szerver egy másik SMB/CIFS szervert, például egy Windows 2000-eset használjon a fájlok tárolására. Bár ez a lehetőség elsőre különösen hangzik, ideális környezet például a már említett NT ACL-ek tesztelésére.

Erről, a Samba következő, Active Directory-t (címtár) is támogató hármas szériájáról, és számos egyéb dologról olvashatunk az IBM Developerworks oldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról