Szerző: Barna József

2003. április 8. 20:16

A Sun bemutatta UltraSPARC IIIi processzoros szervereit

A Sun ma a Network Computing 03-Q2 rendezvény keretében bemutatta első olyan szervereit, amelyek a vállalat új UltraSPARC IIIi processzorára épülnek. A már 3000 dollár alatti áron megvásárolható, belépő szintű Sun Fire V210 és V240 modelleket a hasonló kategóriás Intel alapú rendszerek versenytársának szánja a vállalat.

[HWSW] A Sun ma a Network Computing 03-Q2 rendezvény keretében bemutatta első olyan szervereit, amelyek a vállalat új UltraSPARC IIIi processzorára épülnek. A már 3000 dollár alatti áron megvásárolható, belépő szintű Sun Fire V210 és V240 modelleket a hasonló kategóriás Intel alapú rendszerek versenytársának szánja a vállalat.

Az 1U méretű Sun Fire V210 szerver két 1,06 GHz-es UltraSPARC IIIi processzoros konfigurációban rendelhető, maximálisan 4 Gbyte memóriát, egy 64 bites, 66 MHz-es PCI eszközt és két merevlemezt támogat. A 2U méretű Sun Fire V240 két 1,06 vagy 1,28 GHz-es processzorral rendelhető, maximálisan 8 Gbyte memóriát és négy merevlemezt képes kezelni, valamint három darab 64 bites PCI bővítőhellyel rendelkezik.


Sun Fire V240

A szerverek lelkét adó, korábban Jalapeno kódnéven ismert UltraSPARC IIIi processzorokat a Texas Instruments gyártja 0,13 mikronos technológiával. A 64 bites lapka legfőbb újdonsága, hogy 1 Mbyte méretű integrált másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, ami jelentős teljesítménynövekedést ígér. A processzor maximálisan négyprocesszoros SMP konfigurációt támogat és hamarosan 1,4 GHz-es változatban is hozzáférhető lesz.

Mindkét modell négy 10/100/1000 Base-T Ethernet porttal, egy Ultra 160 LVD SCSI porttal, két soros porttal, két USB porttal rendelkezik, és képes egy külön megvásárolható kriptográfiai gyorsítókártya befogadására. A szerverekre a Sun a Solaris 8 operációs rendszert, valamint a Sun Open Net Environment (Sun ONE) számos elemét, így a Sun ONE Application Servert, a Sun ONE Studiót, a Sun ONE Messaging Servert és a Sun ONE Active Server Pagest telepíti. A Sun Fire V210 szerver ára 2995 dollártól, míg a nagyobb teljesítményű változaté 3495 dollártól indul. Mindkét modell május 20-tól lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról