Szerző: zsozso

2000. május 11. 12:53

Athlon 'látszatproblémák'

Az alábbi levelet a Mikland postaládájából kotortam ki:

    Tisztelt Mikland!

    Nem utolsósorban az Önök jó tapasztalatai miatt vettem egy új számítógépet AMD K7 500-as procival. Örülök neki nagyon, jó vele dolgozni, gyors,stb. de mostanában felmerült egy-két kérdés:
    A processzor hőmérséklete 36-38 fok (utóbbi 10 óra munka után) szokott lenni, ez még elviselhető?

Nekem ma mindenről 1 vicc jut eszembe:
> Hogyan találta fel Einsten a relatívitás elméletet?
> ???
> Hát úgy, hogy angolórán a tanárnő a rokonok felől érdeklődött: "Who are your relatives?"
> Mire Einstein:"Everything is relative."

Vagyis, ami nekünk lázat jelent, az a procinak még 60-70 fokig kellemes testmeleg. Aggodalomra semmi ok kedves apuka, a gyerek egészséges:-))

    A ventillátor (PII-eshez való) 5400/percen forog, tervezek beszerelni egy másikat, remélem a 230W-os tápom bírja (már 2 winyó, 2 CD, zip, floppy van benne...), de szükség van rá?

A tápot Athlon esetén maga a proci terheli legjobban, a felsorolt egységek fejenként 5 Watt alatt fogyasztanak, a ventillátor meg pláne epszilont, úgyhogy nincs miért aggódni.

    Másik dolog a Win98 erőforráskijelzője: azt mondták, hogy ezzel az új procival nem is érdemes használni, mert másképp kezeli a dolgokat (??).

Ez így szerintem is csacskaság

    Nos, itt a munkahelyemen a CyrixP133 95%-os szabad forrásokkal kezd, az AMD K7 78-83%-kal! Pedig a háttérben alig fut valami (igaz a Cyrix-es hálózatba van kötve - de ez elvileg épp leterhelné!!!). Mikor pl. 40%-ot ír ki, akkor is gond nélkül dolgozok vele... viszont 30%-ra is lement, és akkor naggggyon lelassult! Miért ment le egyáltalán? (Photoshop, Dreamweaver, CorelDraw és Word2000 ment egyszerre - ez már sok neki? Mondjuk el tudom képzelni...) Azt olvastam a Chip-ben, hogy valami PII-es gépet akkor lehet 70% alá vinni, amikor egyszerre már 8 Word dokumentum van megnyitva, 40% alá meg szinte képtelenség. Akkor meg mi van? Mégsem olyan jó ez az Athlon, vagy ez csakis a Win hibája? (Most csak az indításkori alacsony értékre gondolok!)
    Kérem válaszoljanak, remélem ezek a dolgok csak látszatproblémák!
    Köszönettel:

    Rácz Gábor
    Szeged


Szerintem a procinak vajmi kevés köze van a windows erőforrás kezeléséhez, hiszen max. egy apró alaplapi driverben térnek el egymástól a konfigurácóik.
Alapvetően a perifériák driverei, a feltöltött programok "bizgentyű file-ja -- *.ini,*.cnf" eszik az erőforrásokat. Az, hogy egy word hányszor van megnyitva, a redundáns infók miatt kevesebb helyet foglal, mint 5 különböző komoly program egyszerre megnyitva. Sajna a win9x-ben sűrűn megesik, hogy egy-egy program lezárásakor nem szabadítja fel az erőforrásokat és egy idő után befeketednek az ikonok és lefagy minden. PII-es gépem van és sokszor futok bele így a minuszba, szóval ennyit erről a magasröptő Chip cikkről:)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról