:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 1. 10:22

Egyesült a Square és az Enix

Bejelentette egyesülését két jelentős japán játékszoftver-gyártó, a Square és az Enix. A Square Enix névre keresztelt cég rendkívül fajsúlyos szereplője lesz a konzoljátékok folyamatosan növekedő piacának.

Bejelentette egyesülését két jelentős japán játékszoftver-gyártó, a Square és az Enix. A Square Enix névre keresztelt cég rendkívül fajsúlyos szereplője lesz a konzoljátékok folyamatosan növekedő piacának.

A Square és az Enix jelentőségét jól példázza, hogy a Sony PlayStation konzol eladásai akkor lendültek fel, amikor a szórakoztatóelektronikai óriásvállalat "elcsábította" a két fejlesztőcéget a Nintendo érdekeltségi köréből. Az Enix legismertebb játéka a "Dragon Quest" sorozat, a Square-é pedig a már animációs filmen is létező "Final Fantasy".

Yoichi Wada, a Square Enix elnöke szerint a konzolgyártók versengeni fognak a cég "kegyeiért", hogy a 2005 környékén megjelenő új hardverekre is kiadja játékait. A legnagyobb esélye a sikerre természetesen a Sonynak van, ugyanis a vállalat 18,6 százalékban tulajdonosa volt a Square-nek.

Wada szerint az internetes játékok teljesen át fogják formálni az iparágat. Szerencsére sem a Square, sem pedig az Enix nem új ezen a piacon, ugyanis a Final Fantasynek már régóta van internetes változata, az Enix pedig egy PC-s előfizetéses többjátékos hálózatot üzemeltet Ázsiában.

A két cég egyesülése természetesen rövid távon is szolgált előnyökkel, csökkennek a költségek és a fejlesztők szorosabban tudnak együttműködni, kicserélhetik tapasztalataikat -- mutatott rá Wada. Az elnök szerint a Square Enix legalább évi 20 játékot ad ki és az idei pénzügyi évben 61 milliárd jenes forgalom mellett 18,5 milliárd jen nyereségre számít, jövőre pedig 80 milliárdos bevételt és 27 milliárd jen profitot vár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.