Szerző: Barna József

2003. március 12. 13:52

Újra fertőz a CodeRed

Ma több számítógépes biztonsággal foglalkozó cég is figyelmeztetett arra, hogy a hírhedt CodeRed féregnek új variánsa tűnt fel internet-szerte. A 2001-ben felbukkant kórokozó új mutációja, akárcsak elődjei, a Microsoft IIS (Internet Information Server) szoftvert futtató szerverekre jelent veszélyt.

HIRDETÉS

[HWSW] Ma több számítógépes biztonsággal foglalkozó cég is figyelmeztetett arra, hogy a hírhedt CodeRed féregnek új variánsa tűnt fel internet-szerte. A 2001-ben felbukkant kórokozó új mutációja, akárcsak elődjei, a Microsoft IIS (Internet Information Server) szoftvert futtató szerverekre jelent veszélyt.

A CodeRed.F felbukkanását először tegnap regisztrálták. A Symantec vírushíradója szerint az új mutáns mindössze két byte-ban különbözik a 2001. augusztus 4-én felfedezett CodeRed II-től, ezért a vírusirtó programok a jelenlegi vírusdefiníciós adatállományokkal is képesek felismerni, majd eltávolítani. A kód értelemszerűen ugyanazt a puffer-túlcsordulási rést használja ki a Microsoft IIS webszerveren, melyet a több mint másfél éve felfedezett korábbi változat, és így teszi lehetővé, hogy a hacker távolról hozzáférjen a megfertőzött számítógépekhez.

A CodeRed II automatikusan újraindította a számítógépet, amennyiben a 2001 utáni évet jelzett a rendszer, az új variáns azonban már nem teszi ezt. A féreg nem menti magát a merevlemezre, hanem a memóriában futva kutat sebezhető Microsoft IIS 4.0 és 5.0 webszerverek után, majd az ismert puffer-túlcsordulási hibát kihasználva megfertőzi azokat. Ezután egy VirtualRoot néven ismert trójai program futtatásával lehetővé teszi, hogy a rosszindulatú felhasználó hozzáférjen a rendszerhez.

A Microsoft még 2001 nyarán kiadott egy olyan javítást, amely befoltozza e biztonsági rést. Ez a patch letölthető a Microsoft honlapjáról. Ha már megfertőződött a szerver, a redmondi vállalat az alábbi eltávolító program futtatását és a rendszer újraindítását javasolja.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 21:42

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.