:

Szerző: Ady Krisztián

2003. február 18. 17:27

Az Ericsson, a Nokia és a Siemens egyesült erővel támogatják egy új mobil kommunikáció egységes megoldásának megvalósítását

[Ericsson Hungary] Az Ericsson, a Nokia és a Siemens közösen határozzák meg egy új nyílt szabvány specifikációit annak érdekében, hogy felgyorsítsák a közvetlen hívásos PTT szolgáltatás bevezetését GPRS hálózatokon. A PTT olyan gazdaságos és könnyen használható közvetlen hangszolgáltatás GPRS-alapú rendszerek számára, amely felkeltette a vezető hálózatüzemeltetők érdeklődését. A technológia a 3GPP által specifikált IP multimédia-alrendszert (IMS) használja IP-kapcsolat létesítésére mobiltelefonok között. Az első tesztelések várhatóan 2003 második felében kezdődnek.

[Ericsson Hungary] Az Ericsson, a Nokia és a Siemens közösen határozzák meg egy új nyílt szabvány specifikációit annak érdekében, hogy felgyorsítsák a közvetlen hívásos PTT szolgáltatás bevezetését GPRS hálózatokon. A PTT olyan gazdaságos és könnyen használható közvetlen hangszolgáltatás GPRS-alapú rendszerek számára, amely felkeltette a vezető hálózatüzemeltetők érdeklődését. A technológia a 3GPP által specifikált IP multimédia-alrendszert (IMS) használja IP-kapcsolat létesítésére mobiltelefonok között. Az első tesztelések várhatóan 2003 második felében kezdődnek.

Az együttműködés keretében alkotott specifikációkat illetékes ipartestületeknek nyújtják be egy egységes szabvány létrehozása érdekében. Ez megakadályozza a széttagolódást és egységes PTT GPRS piacot teremt olyan nagyságrendű megtakarítással, amely a GSM-t világsikerré tette. Az együttműködés eredményeképpen létrejövő kompatibilis technológia segítségével a mobiltelefonok és hálózatok többféle rádió-hozzáférési hálózaton át is képesek lesznek PTT kommunikációra.

"Az AT&T Wireless támogatja ezt a közös kezdeményezést. Célunk, hogy ügyfeleinket azokkal az emberekkel és információkkal kössük össze, akik és amelyek a legfontosabbak számukra" -- nyilatkozta Rod Nelson, az AT&T Wireless műszaki vezetője. "Ez a hamarosan széles közönség számára elérhető új szolgáltatás újabb módja az összeköttetésnek, és példa arra, hogyan vezet a GSM/GPRS/EDGE mérete és rugalmassága új és gazdaságos szolgáltatásokhoz".

A PTT szolgáltatás kétirányú kommunikációs forma, amelynek segítségével a felhasználók azonnali kommunikációt kezdhetnek egy vagy több vevővel, hasonlóan a rádióadó-vevőhöz és ehhez mindössze egy gombot kell lenyomniuk készülékükön. Az adást vevők automatikusan hallják az adó hangját anélkül, hogy fogadniuk kellene a hívást. Konkrét példa az ilyen alkalmazásra az üzleti felhasználók esetében a járműpark irányítására szolgáló kommunikáció a taxisofőrök és diszpécserük között.

A Cingular Wireless támogatja az együttműködést és értékesnek tartja a PTT technológián alapuló szolgáltatások nyújtását ügyfelei számára. "Folyamatosan keressük az olyan új szolgáltatásokat -- és ide tartozik a PTT is --, amelyek segítségével ügyfeleink gyorsan és egyszerűen léphetnek kapcsolatba másokkal" -- jelentette ki Mike Dobbs, a Cingular termékmenedzseléssel foglalkozó részlegének alelnöke. "A gyártók által elfogadott, szabványokon alapuló hozzáállás lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy hatékonyan, a lehető legnagyobb piac számára nyújtsák ezt a szolgáltatást".

A fogyasztók pihenésük és szociális tevékenységeik szervezésénél látják a PTT szolgáltatás hasznát (például a család vagy a baráti társaság tagjai tarthatják a kapcsolatot egy óriási síparadicsomban vagy szórakoztatóparkban). Ez óriási piaci potenciált jelent a szolgáltatás számára. A PTT szolgáltatás cellás hálózatokban létrejött korábbi telepítései védjegyzett technológián alapultak és csak korlátozott mértékben valósultak meg.

"Ez az együttműködés biztosítja majd, hogy a PTT a jövőbeni igényeket is kielégítő, szabványosított, harmadik generációs IMS maghálózatra épüljön," -- nyilatkozta Dr. Jan Uddenfeldt, az Ericsson technológia részlegének vezető alelnöke. "Csak egyszer kell integrálni és könnyen karbantartható, ez pedig jelentős költségelőnyt biztosít az üzemeltetőknek. Ez az együttműködés is bizonyítja a nyílt szabványok fontosságát, amelyeknek az Ericsson mindig is elkötelezett támogatója volt". "A PTT segítségével a cellás hálózatüzemeltetők az emberek összeköttetésének teljesen új módját valósíthatják meg" -- jelentette ki Dr. J.T. Bergqvist, a Nokia ügyvezető alelnöke. "A jelenlegi tárcsázott hangszolgáltatások kiegészítéseként vonzó opciót jelent az azonnali hangkommunikáció számára. A PTT által lehetővé tett azonnali kommunikáció segítségével egyének és csoportok érhetők el, illetve közvetlen hangkommunikáció válik lehetővé más IMS-alapú szolgáltatásokkal (például interaktív játékok). A jelenleg már több mint 800 millió ügyféllel rendelkező GPRS és 3G mobilhálózat-üzemeltetők könnyen telepíthetik a PTT funkciót, és mindössze csekély pótlólagos beruházásra lesz szükségük".

E funkció eljuttatásával a GSM hálózatokig -- azaz a több mint 190 országban több mint 800 millió felhasználóval rendelkező, a világon a legsikeresebbnek számító vezeték nélküli technológiához -- az Ericsson, a Nokia és a Siemens hozzájárul a piac megnyitásához és valóban világszinten elérhetővé teszi a PTT szolgáltatásokat.

"A jelenlegi GPRS és jövőbeli 3G hálózatokon telepítendő PTT szolgáltatások nagy értéket képviselnek majd mind az üzleti felhasználók, mind a fogyasztók számára, ezáltal pedig további bevételhez juttatják az üzemeltetőket" -- erősítette meg Harry Strasser, a Siemens Mobil Információs és Kommunikációs Csoport végpont-végpont megoldásokkal foglalkozó részlegének műszaki vezetője és vezető alelnöke. "Ezek az alkalmazások lehetővé teszik az üzemeltetők számára, hogy a mobil multimédiás szolgáltatások egyre élesedő versenyében megkülönböztethetők legyenek a piac többi szereplőjétől. Az IMS gondoskodik majd az IP-alapú felügyeletről, és különösen képessé teszi az üzemeltetőket bizonyos kulcsfontosságú erősségeik -- például a helyi információszolgáltatás és jelenlét -- továbbfejlesztésére. Így tökéletesen új fogyasztói élményt nyújthatnak a végfelhasználók számára".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.