Szerző: Vörös Péter

2000. május 9. 08:35

Dell OptiPlex GX 200: vállalati PC Rambus memóriával - elérhető áron

A Dell megpróbálja meglökni a Rambus elakadt szekerét: az új OptiPlex kezdő ára 1.149$ lesz 64 MB Rambus RAM-mal és az ilyen árú OptiPlex-ekhez hasonló felszereltséggel (dacára annak, hogy ez utóbbiak olcsóbb RAM modulokat tartalmaznak).
Sok elemző megkérdőjelezi a lépés értelmét, mivel úgy találják, hogy egyelőre nincs sok esélye a Rambus moduloknak a piacon. Kiskereskedelmi forgalomban a 128 MB-os Rambus modulok 6-800$-ba kerülnek, míg a nem Rambus modulok ára 200$ alatt van (adatok: IDC). Bár nyilvánvaló, hogy a Dell nem kiskereskedelmi vagy akár kiskereskedelmi beszerzési áron veszi a Rambus memória modulokat, az is egyértelmű, hogy a Rambus modulok még így is jelentősen drágábbak a hagyományos (SDRAM) memória moduloknál.
Az Intel még e negyedévben dobja piacra 815-ös chipset-jét, amely a Rambus-on kívül az SDRAM modulokat is támogatni fogja (az Intel 820-as chipset-jével szemben, amely csak Rambus támogatást tartalmazott). Ez hosszabb távon segítheti ugyan a Rambus-t, de rövid távon valószínűleg nem. A szakértők szerint a 815-ös chipset igen népszerű lesz, mivel a PC gyártók úgy tudják növelni a gépek teljesítményét, hogy nem lesznek kénytelenek áttérni a drágább Rambus modulokra - ugyanakkor nyitva hagyva e lehetőséget a felhasználó számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról