Szerző: mz

2000. május 8. 22:08

10 gigabites Ethernet kételyek

Miután évekig csak ígéreteket kapott a felhasználók közössége arra nézve, hogy a gyártók áthidalják a szakadékot a helyi és a nagytávolságú hálózatok között, a chipgyártók és az OEM szállítók végre ugrásra készek, hamarosan szállítani tudják a 10 Gbites Ethernet termékeket.
Csakhogy a bejelentés egy kisebbfajta háború előszele lehet, mely a már meglévő és az új technológiák között törhet ki.
A Broadcom ezen a héten formálisan bejelentett egy adóvevőt 10 Gbites Ethernet hálózatokhoz. A jövő héten, a Networld+Interop kereskedelmi kiállításon, Las Vegasban várhatóan további cégek követik példáját.
Sajnos a 10 Gbites Ethernet technológia még messze nincs szabványosítva; ezen a téren 2002 márciusánál előbb nem is várható pozitív előrelépés - legalábbis a 10-Gigabit Ethernet Alliance, egy nemrég alakult ipari konzorcium szerint.
A szabványnak még csak a tervezete készül el ez év őszére, de várhatóan addigra cégek egész sora jelentkezik már termékekkel. Ennek egyértelmű az eredménye, a termékek nem lesznek szabványosak - mivel nincs is még meg a szabvány, melyet követhetnének -, és jó eséllyel nem lesznek egymással kompatibilisek. Ennek ellenére nem intheti senki türelemre a gyártókat, hiszen 2004-re az előjelzések szerint 1 milliárd dollárosra növekedik a piac, mely a LAN és WAN hálózatok összekötésére hivatott.
Mindehhez hozzájön, hogy a hasonló sebességtartományban és alkalmazásterületen meglévő és alkalmazott ATM és Sonet már kipróbált üvegszál alapú technológiák, viszont drágák; az Ethernet hálózat kiépítése mindössze egyötödébe kerül az előbbi kettőének.
a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.