:

Szerző: Vörös Péter

2003. január 6. 10:41

A Microsoft erősít a CDMA mobiltelefon-piacon

[CNET, InformationWeek] A tajvani High Tech Computer (HTC) megkapta az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottságtól (Federal Communications Commission, FCC) az engedélyt a Falcon nevű mobiltelefon értékesítéséhez. A CDMA technológiát használó mobiltelefonban a Microsoft Pocket PC Phone Edition szoftvere található.

A HTC képviselője egyelőre nem részletezte a cég értékesítési terveit, de a CDMA (Code Division Multiple Access) technológiára való tekintettel az USA-ban várhatóan a Sprint PCS és a Verizon Wireless fogja árulni a mobiltelefont. Az FCC által jóváhagyott Falcon a Microsoft mobiltelefon-szoftverei közül az egyszerűbbet, a Pocket PC Phone Editiont használja, az ezen alapuló készülékeknek nagy a kijelzője és nincs külön számbillentyűzete.

A Microsoft Smartphone 2002 operációs rendszert használó mobiltelefonok úgy néznek ki, mint a kissé nagyobb méretű készülékek, amelyek a navigációt megkönnyítő "jog dial" gombbal rendelkeznek. Egyebek között a brit Orange szolgáltató kínálatában már megtalálható egy Smartphone 2002 alapú mobiltelefon.

A CDMA fontos piacot jelent a Microsoft számára, amely eddig főként a GSM és a GPRS szolgáltatásokra összpontosított. "A Verizon a legnagyobb mobiltelefon-szolgáltató Észak-Amerikában és eddig nem volt olyan szoftverünk, amelyik használható lett volna hálózatukon" -- mondta Ed Suwanjindar, a Microsoft termékmenedzsere.

A Microsoft minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a cég operációs rendszere legyen található a mobiltelefon és a PDA funkciókat egyaránt ellátó új generációs eszközökben. Ugyanakkor a világ öt legnagyobb mobiltelefon-gyártója (a Nokia, a Motorola, a Samsung, a Siemens és az Ericsson) a rivális Symbian operációs rendszert fogják használni -- közülük eddig egyedül a Samsung dobott piacra Microsoft Smartphone alapú mobiltelefont.

A Microsoft számára rossz hírt jelentett, hogy a brit mobiltelefon-gyártó Sendo nemrég lemondott Smartphone-terveiről és a Symbiant választotta, mi több a Sendo be is perelte a Microsoftot.

Az Audiovox Communications tavaly dobta piacra "ra" eszközét, amely egy, a Toshiba által gyártott, a Sierra Wireless szoftverével felszerelt és a Verizon hálózatán működő CDMA Pocket PC mobiltelefon. A PDA-gyártók közül elsőként a Hitachi és a Samsung támogatja a Microsoft CDMA szoftverét.

A Hitachi a Microsoft CDMA szoftverét fogja használni a Multimedia Communicator NC1 Pocket PC készülékben, amelyben mobiltelefon, böngésző, hangszóró, kamera, színes kijelző és kis billentyűzet található. "Az integrált billentyűzet eddig hiányzott a termékkínálatunkból" -- mondta Suwanjindar. A Samsung i700 mobiltelefonjában szintén színes kijelző és kamera található. Mindkét cég üzletembereknek és fogyasztóknak egyaránt ajánlja a CDMA terméket, a piacra dobás időpontjáról azonban nem nyilatkoztak.

A Microsoft szerint legalább 30 gyártó készít Smartphone, illetve Pocket PC alapú mobiltelefont és 21 szolgáltató kötelezte el magát amellett, hogy forgalmazni fogják ezeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.