:

Szerző: Barna József

2003. január 2. 13:37

Mini barebone rendszerek a Soltek és a Creative kínálatában

Látva a Shuttle sikereit a kis méretű (SFF -- Small Form Factor) számítógépek piacán, az utóbbi időben több alaplapgyártó cég is bejelentette saját mini barebone rendszereit. Az ECS után nemrégiben a Soltek és némi meglepetést okozva a Creative is megkezdte hasonló termékeinek értékesítését. E barebone rendszerek közös jellemzője, hogy csupán a legalapvetőbb alkatrészeket (így a házat, a tápegységet és az alaplapot) tartalmazzák, míg a további összetevők kiválasztása a vásárló dolga.

[HWSW] Látva a Shuttle sikereit a kis méretű (SFF -- Small Form Factor) számítógépek piacán, az utóbbi időben több alaplapgyártó cég is bejelentette saját mini barebone rendszereit. Az ECS után nemrégiben a Soltek és némi meglepetést okozva a Creative is megkezdte hasonló termékeinek értékesítését. E barebone rendszerek közös jellemzője, hogy csupán a legalapvetőbb alkatrészeket (így a házat, a tápegységet és az alaplapot) tartalmazzák, míg a további összetevők kiválasztása a vásárló dolga.

A Soltek által forgalmazott mini barebone rendszerek Qbic néven kerülnek forgalomba kétféle kivitelben. Az egyik modell 2 darab 5,25 colos és 2 darab 3,5 colos bővítőhelyet, míg a másik 1 darab 5,25 colos és 2 darab 3,5 colos bővítőhelyet tartalmaz. Mindkét változat rendelhető tükröződő ezüst vagy matt fehér előlappal.

A 200 Wattos táppal ellátott modellek az integrált grafikus magot tartalmazó i845GE lapkakészletre épülnek, így 400 vagy 533 MHz-es rendszerbuszt igénylő Intel Pentium 4 processzorral használhatók. Az alaplap két DDR DIMM foglalatába összesen 2 Gbyte DDR333 szabványú memóriamodul helyezhető. A hagyományos integrált perifériákon túl hálózati vezérlőt, hatcsatornás hangot, USB 2.0-vezérlőt és opcionálisan IEEE 1394-vezérlőt is találhatunk a Qbicon.

A Creative kínálatában felbukkant SLiX lelkét egy SiS651 chipkészletes alaplap adja, amely 400 vagy 533 MHz-es rendszerbuszt igénylő Pentium 4 processzorok kezelésére alkalmas. A rendszerben 1 4x AGP és 1 PCI slot található a 2 DDR DIMM foglalat mellett; utóbbiakba maximálisan 2 Gbyte DDR333 szabványú memóriamodul helyezhető. Az integrált grafikus magon túlmenően az alaplapon található hatcsatornás hangprocesszor, IEEE 1394- és USB 2.0-vezérlő, valamint hálózati vezérlő is.

A SLiX különlegessége a Coolant Technology névre keresztelt hűtőrendszer, amely egy rézcsövekkel szerelt folyadékhűtéses processzorhűtőt takar. Ez magában foglalja a hűtőbordát és az ahhoz rögzített rézcsöveket, valamint a folyadékot hűtő 8 cm átmérőjű, halk ventilátort. A SLiX 200 Wattos tápegységgel, 1 darab 5,25 colos és 2 darab 3,5 colos bővítőhellyel rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.