:

Szerző: Vörös Péter

2002. december 19. 15:01

Az Európai Unió tiltása rossz hírt jelent a nyomtatógyártók számára

[WSJ] A Hewlett-Packard és a többi nyomtatógyártó legnagyobb sajnálatára az Európai Parlament egyhangúlag úgy döntött, hogy megtiltja azt a gyakorlatot, miszerint a cégek rákényszerítik vásárlóikat arra, hogy a gyártó által készített tintapatronokat vásárolják meg.

[WSJ] A Hewlett-Packard és a többi nyomtatógyártó legnagyobb sajnálatára az Európai Parlament egyhangúlag úgy döntött, hogy megtiltja azt a gyakorlatot, miszerint a cégek rákényszerítik vásárlóikat arra, hogy a gyártó által készített tintapatronokat vásárolják meg.

A tintapatron klauzula egy utolsó pillanatban elfogadott törvénymódosítás része; a kérdéses Európai Uniós törvény fő témája az, hogy az elektronikai termékek gyártóinak fizetniük kell azok újrahasznosításért.

"A fogyasztóknak elegük van a jelenlegi helyzetből: a gyártók szemérmetlenül visszaélnek helyzetükkel és kizsákmányolják a vevőket. A törvénymódosítás eredményeként meg fog szűnni a mostani gyakorlat" -- mondta Robert Goodwill, az Európai Parlament konzervatív tagja, aki támogatta a módosítást. Az egyedüli rossz hír az, hogy a törvény csak 2006-ban lép érvénybe.

Európában már 100 dollárért lehet elfogadható minőségű színes nyomtatót kapni, de a tintapatron ára darabonként átlagosan 40 dollár, mondta Goodwill. Több cég állt rá kifejezetten az olcsóbb tintapatronok gyártására, de a nyomtatógyártók ma már többnyire úgy készítik a nyomtatókat, hogy azok csak az eredeti patronokkal működjenek.

"Ha a festékkazettát nem márkás termékkel töltik újra, akkor a nyomtató hibaüzenetet küld és a felhasználók kénytelenek megvásárolni az új, drága patronokat a gyártótól" -- mondta Goodwill.

A piacot természetesen a HP uralja, a cég festékkazettákból és patronokból származó bevétele évi 10 milliárd dollár, ez a Compaqkal kibővült vállalat évi forgalmának körülbelül 15 százaléka. A CAP tanácsadó cég szerint a HP kezében van a 11 milliárd dolláros nyugat-európai tintapatron-piac 44 százaléka, a Seiko Epson részesedése 25 százalék, a Canoné 18 százalék, míg a Lexmarké 10 százalék.

A nyomtatógyártók fellebbezhetnek a tiltás ellen az Európai Bíróságon. A HP nem kommentálta a fejleményeket. A Canon és a Lexmark szóvivői nem tudtak a tiltásról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.