:

Szerző: Barna József

2002. november 27. 15:46

Intelligens beszédfelismerés a jövő mobiltelefonjaiban

Az egyesült államokbeli Voice Signal a múlt heti Comdex kiállításon mutatta be Nokia Series 60 platformhoz készített beszédfelismerő alkalmazását. A vállalat közleménye szerint az új technológia révén a jövő okos telefonjai képesek lesznek akár több nyelv és több dialektus megértésére is.

Az egyesült államokbeli Voice Signal a múlt heti Comdex kiállításon mutatta be Nokia Series 60 platformhoz készített beszédfelismerő alkalmazását. A vállalat közleménye szerint az új technológia révén a jövő okos telefonjai képesek lesznek akár több nyelv és több dialektus megértésére is.

A Voice Signal azt reméli, hogy a Nokia Series 60-ra írt beszédfelismerő megoldás hamarosan megtalálható lesz számos mobiltelefonban. A technológia lehetővé teszi például a telefonok telefonkönyvében tárolt akár több ezer név beszédhanggal vezérelt keresését és tárcsázását, számok és betűk hangvezérelt bevitelét, vagy éppen a hanggal történő navigációt a menük labirintusában. Az alkalmazás a beszédfelismerésen túl képes a megjelenített üzenetek felolvasására is, így segítségével akár a billentyűzet és a kijelző használata nélkül is lehet telefonálni.

A mobiltelefonokban jelenleg alkalmazott beszédfelismerő technológiák képességei többnyire a felhasználó által felvett rövid hangminták felismerésére korlátozódnak. Mivel azonban a hangminták jelentős területet foglalnak le a memóriából, a tárolható minták száma is korlátozott. A Voice Signal Series 60-ra kifejlesztett technológiája azonban nem igényel sokkal több erőforrást, mint a jelenlegi megoldások, mégis több nyelv és több dialektus felismerését teszi lehetővé.

A Nokia Series 60 platform az intelligens telefonokhoz készült átfogó szoftverplatform, melyet a könnyen használható, egy kézzel működtethető, színes kijelzős, tartalomban gazdag kommunikációt és fejlett alkalmazásokat kínáló mobiltelefonokra váró felhasználók számára terveztek. A Series 60 Platform a fejlett, adattovábbításra képes mobiltelefonok számára kifejlesztett Symbian operációs rendszeren futó kulcsfontosságú telefónia-alkalmazásokat, személyes információkezelési alkalmazásokat, böngésző és üzenetküldési szoftverklienseket, valamint teljes és módosítható felhasználói interfészt tartalmaz.

A Series 60 platformot a Nokia mellett a Panasonic, a Siemens és a Samsung is használja. A platform 60 százalék körüli részesedéssel rendelkezik az "okos telefonokba" szánt szoftverek piacán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.