Szerző: Ady Krisztián

2002. november 21. 09:57

Japánban már kapható az első sztereoszkopikus LCD-vel szerelt Sharp mobiltelefon

[NTT DoCoMo] Japánban már kapható az első olyan Sharp mobiltelefon, melyet 3D hatású, sztereoszkopikus kép megjelenítésére alkalmas LCD-vel szereltek fel. A beépített kamerával rendelkező mobiltelefont az NTT DoCoMo kínálja mova SH251iS típusjelzéssel.

[NTT DoCoMo] Japánban már kapható az első olyan Sharp mobiltelefon, melyet 3D hatású, sztereoszkopikus kép megjelenítésére alkalmas LCD-vel szereltek fel. A beépített kamerával rendelkező mobiltelefont az NTT DoCoMo kínálja mova SH251iS típusjelzéssel.

A mobiltelefon 2,2"-os 3D LCD-kijelzővel rendelkezik, a beépített CCD kamera pedig 310.000 pixel felbontású kép készítésére képes, akár hat darabra is másodpercenként. A mobiltelefont memóriája rendkívül sok, közel 1000 kép eltárolására teszi alkalmassá, a makró üzemmóddal pedig közeli felvételek készíthetők telefonszámokról, térképrészletekről, megörökítendő szövegrészletekről.

A Sharp a világ egyik legnagyobb "beépített kamerával rendelkező mobiltelefon" beszállítója, januártól szeptemberig több mint 3 millió telefont szállított le partnereinek. A Sharp a Vodafone számára is szállít beépített kamerával rendelkező mobiltelefonokat, a 2002-es pénzügyi évben pedig összesen 5,5 millió telefon értékesítésével számol a cég. Az üzletág eredménye a tavalyihoz képest 36 százalékkal növekedhet, idén 215 milliárd jenre bővülhet.

A Sharp 3D LCD megoldása az úgynevezett "látószög-korlát" (parallax barrier) elven működik. Ez olyan mikrooptikai alkatrészek összessége, amelyek segítségével elválaszthatóak a jobb és a bal szembe jutó fénysugarak. Amennyiben a jobb és bal szembe jutó képek egy sztereó párt alkotnak, az az agy térhatásúnak érzékeli. A 3D LCD brit kutatók munkája. "Hihetetlen áttörést értünk el 2001-ben" -- mondta Stephen E. Bold, a Sharp laboratóriumának vezetője. Ennek az áttörésnek köszönhetően a kijelzők képesek átkapcsolni hagyományos 2D módból 3D módba és vissza.

A 3D LCD-t egyelőre elsősorban személyes felhasználásra ajánlja a Sharp, ugyanis a térérzet csak egy meghatározott nézőpozícióban érvényesül. A kijelzőn egy színes indikátor található, amely annak alapján változtatja a színét, ahogy a néző változtatja a pozícióját. Így megtalálható az ideális nézőpozíció.

A vállalat egyelőre 4, 7, 8 és 15 hüvelyk átlójú 3D kijelző-prototípusokkal rendelkezik. Következő lépésként a kutatók megpróbálják kiterjeszteni a nézőpozíciót, hogy egyszerre több néző is láthassa ugyanannak a kijelzőnek a 3D képét.

Korábban a 3D megjelenítésre alkalmas kijelzők csak igen korlátozott körben voltak használhatók és sosem terjedtek el széles körben. A Sharp szerint a 3D LCD változtathat ezen. A cég becslése szerint 2005-re a Japánban értékesített, LCD-t tartalmazó készülékek 10 százaléka már 3D kijelzőt tartalmaz majd.

Katayama elmondta, hogy a Sharp fontolóra veszi a technológia licencelését is, hogy minél szélesebb körben tegye elfogadottá a 3D LCD-t. "Meg akarjuk teremteni a 3D képfeldolgozási piacot. Ezért is szeretnénk egy ipari konzorciumot létrehozni" -- mondta. Egyelőre 13 vállalat jelezte, hogy csatlakozna egy ilyen konzorciumhoz, ezek között megtalálható a Micosoft, a Sony, a Sanyo, a Fuji, az Olympus és az Eastman Kodak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról