:

Szerző: Barna József

2002. november 13. 09:30

Az AMD és a UMC felbontaná együttműködési megállapodását?

[Bloomberg] A JP Morgan Chase & Co. egyik elemzője tegnap kiadott jelentésében azt állítja, hogy az AMD és világ második legnagyobb, szerződéses félvezetőgyártó vállalatának számító UMC tárgyalásokat folytat nemrégiben életre hívott vegyesvállalatuk felszámolásáról. A UMC tagadja a híresztelést.

[Bloomberg] A JP Morgan Chase & Co. egyik elemzője tegnap kiadott jelentésében azt állítja, hogy az AMD és világ második legnagyobb, szerződéses félvezetőgyártó vállalatának számító UMC tárgyalásokat folytat nemrégiben életre hívott vegyesvállalatuk felszámolásáról. A UMC tagadja a híresztelést.

Amint az ismert, a két vállalat idén februárban jelentette be együttműködési megállapodását. Ennek értelmében az AMD és a UMC vegyesvállatot alapít AU Pte Ltd. néven, amely egy szingapúri chipgyártó üzem ("Fab 35") felépítését és működtetését végzi majd. A két cég ezen felül közölte, hogy együttműködnek a jövőben bevezetésre kerülő félvezetőtechnológiák fejlesztése területén is.

A vegyesvállalat által felépítendő chipgyártó üzem a tervek szerint a 2004-re készül el, és 2005-ben kezdheti meg a lapkák sorozatgyártását, mégpedig 300 mm-es szilíciumszeletek és 65 nanométeres technológia használatával. A megállapodás részeként továbbá 2003-tól a UMC is gyárt Athlon és Duron processzorokat az AMD részére 0,13 mikronos, illetve fejlettebb technológiával.

John Brebeck, a JP Morgan Chase & Co. elemzője azonban az AMD vezérigazgatójának és egy meg nem nevezett vállalatvezetőnek a kijelentéseire alapozva azt feltételezi, hogy a két cég a vegyesvállalat megszüntetéséről folytat tárgyalásokat. A UMC-ról szólva Brebeck a következőket írta: "A UMC és az AMD vegyesvállalatának megszüntetésével kapcsolatos fejlemények befolyásolni fogják a befektetők magatartását." A UMC illetékese azonban tagadta az értesüléseket.

Tény, az AMD november elején tartott elemzői konferenciáján Hector Ruiz elnök-vezérigazgató nem adott határozott válaszokat a UMC-vel kapcsolatban feltett elemzői kérdésekre. Mint mondta, a vállalat még mérlegeli, mikor lesz szükség a megállapodásba foglalt együttműködés elindítására. "Számos részletet kell még kidolgozni, de a szándékunk az, hogy 2005-re lesz 300 mm-es [szilíciumszeleteket feldolgozó] üzemünk" -- tette hozzá.

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni az AMD képviselőit, azonban megkeresésünkre hírünk írásának pillanatáig nem kaptunk visszajelzést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.