Szerző: Ady Krisztián

2002. október 31. 15:27

Az ATI leszállította a 12 milliomodik Flipper chipet a Nintendo GameCube konzolhoz

[News.com] A kanadai ATI bejelentése szerint a cég kedden leszállította a 12 milliomodik Flipper chipet a Nintendo GameCube játékkonzoljához. A grafikus feladatokon túl ez a chip felel a GameCube ki- és bemeneteinek kezeléséért, az audióért és további funkciókért.

[News.com] A kanadai ATI bejelentése szerint a cég kedden leszállította a 12 milliomodik "Flipper" chipet a Nintendo GameCube játékkonzoljához. A grafikus feladatokon túl ez a chip felel a GameCube ki- és bemeneteinek kezeléséért, az audióért és további funkciókért.

A játékkonzolok egyre nagyobb piacot jelentenek a grafikus chipgyártók számára, főleg akkor, amikor a PC-s piac meglehetősen instabil állapotban van. Az ATI és riválisa, az Nvidia bevételeiben jelentős tételként szerepelnek a játékkonzolokhoz gyártott chipekből származó összegek.

Az IBM is nemrég tett hasonló bejelentetést, miszerint leszállította a 10 milliomodik "Gekko" chipet, amely a Nintendo GameCube játékkonzol processzora. A Gekko chip gyakorlatilag egy a Nintendo igényeihez igazított PowerPC chip. A tavaly bemutatott GameCube konzol egyike volt az első szórakoztatóelektronikai készülékeknek, amelyek IBM technológiát használtak. A GameCube ezért magán viseli az IBM emblémáját is.

A Nintendo március 30-án zárult pénzügyi évében 3,8 millió GameCube konzolt értékesített, az idei pénzügyi évben pedig 16 millió készülék eladásával számol. A Microsoft Xboxból júniusig 4 millió darabot adtak el, a redmondi cég az idei pénzügyi évben 9-11 millió konzol eladására számít. A piac első számú szereplőjének számító PlayStation 2-ből története során már 40 millió darab fogyott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról