Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 29. 10:26

Mától kapható a HP otthoni szórakoztató számítógépe, a Media Center PC

A HP és a Microsoft a mai napon mutatják be a kifejezetten szórakoztató feladatok ellátására -- zene és videó felvételére és lejátszására, DVD-zésre -- kifejlesztett Media Center PC-t, amely a Windows XP Media Center Edition operációs rendszerre épül.

A HP és a Microsoft a mai napon mutatják be a kifejezetten szórakoztató feladatok ellátására -- zene és videó felvételére és lejátszására, DVD-zésre -- kifejlesztett Media Center PC-t, amely a Windows XP Media Center Edition operációs rendszerre épül.

Tenap nyilvánosságra kerültek a Media Center PC konfigurációk árai is, amelyeket az elemzők túl magasnak ítélnek ahhoz, hogy a számítógépek valóban bombasikerré válhassanak. Az NPDTechworld felmérése szerint az idei évben a kiskereskedelemben értékesített PC-k átlagos ára 824 dollár volt, a HP Media Center PC-ből azonban a legolcsóbb változat is majdnem 1400 dollárt kóstál. Az 1500 dollárnál drágább konfigurációk csupán az eladások 3 százalékát teszik ki.

A HP három Media Center konfigurációt tervez értékesíteni, azonban a vállalat weboldalán keresztül a vevők egyedi rendszereket is összépíthetnek. A számítógépek ára 1350 és 2000 dollár között alakul.

A "középső" konfiguráció, a Media Center 873n egy 2,53 GHz-es Pentium 4 processzort, 512 Mbyte memóriát, 120 Gbyte-os merevlemezt, DVD+R/RW meghajtót, GeForce2 MX videokártyát, Sound Blaster Audigy hangkártyát, 56k modemet, valamint 10/100 Mbps Ethernet-vezérlőt tartalmaz és 2.1 csatornás Klipsch hangszórókészlet jár hozzá. A Media Center 873n ára 1650 dollár.

Az alsó kategóriás 863n és a felső kategóriás 883 egyelőre még nem érkezett meg az üzletekbe. A csúcskategóriás változat 2,66 GHz-es Pentium 4 processzort és 5.1 csatornás Klipsch hangfalrendszert kapott, az alsó kategóriás kivitel processzora 2,4 GHz-en működik, a merevlemeze 80 Gbyte kapacitású, és DVD-újraíró helyett csak DVD-ROM és CD-RW meghajtó található benne.

Az amerikai picon az idei ünnepi szezonban a HP Media Center PC lesz az egyetlen termék, amely a Windows XP Media Center Edition operációs rendszert futtatja. Ezt a szoftvert kifejezetten otthoni szórakoztató számítógépek számára fejlesztette ki a Microsoft. A HP számítógépe az új operációs rendszerrel egyszerre PC, DVD/CD-lejátszó, digitális jukebox és TV.

A hagyományos Windows asztallal ellentétben a Media Center Edition óriási gombokat, messziről is jól látható képernyőelemeket alkalmaz. A rendszer távirányítója segítségével elindíthatjuk a video- vagy zenelejátszást, elérhetjük és megtekinthetjük a rendszerben tárolt digitális fotóinkat, TV-t nézhetünk, és akár fel is vehetjük a műsort, valamint DVD-lemezeket is élvezhetünk vele.

A Media Center PC és a táviányító segítségével a kedvenc műsorok rögzítése gyerekjáték: az internetről letöltött tévéműsorban csak ki kell jelölni a felvenni kívánt műsort és rá kell kattintani a "record" gombra, a számítógép minden mást elvégez. A gépen tárolt anyagok lejátszása is pofonegyszerű, csak rá kell kattintani a meghallgatni vagy megnézni kívánt állományra és a számítógép lejátssza azt, függetlenül attól, hogy az kép, zene, vagy film.

A vékony, fekete-króm designra épülő Media Center PC hat különféle flashmemória-kártya olvasására képes, ezen felül speciális távirányítóval is rendelkezik, valamint USB2.0 és FireWire felületű eszközök is csatlakoztathatók hozzá. A Media Center PC megvásárolható a Best Buy, Circuit City, CompUSA, Future Shop üzleteiben, valamint megrendelhető a hpshopping.com weboldalon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról