:

Szerző: Barna József

2002. október 21. 12:58

A Microsoft beszüntetné az Xbox ausztráliai forgalmazását

Steve Ballmer
Steve Ballmer
Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója bejelentette, hogy hamarosan megszűnhet az Xbox konzol ausztrál forgalmazása, amennyiben az ország törvényeit nem módosítják úgy, hogy tilos legyen a kalózchipek használata.

A Sony nemrégiben elvesztett egy ausztrál férfi ellen indított pert. A férfi kalózchipeket értékesített és szerelt be a PlayStation konzolokba, azonban a bíróság ítéletes szerint ez nem sérti az ausztrál törvényeket, ugyanis a kalózchipek segítségével a felhasználók legális tevékenységet is folytathatnak, például saját céljaikra lemásolt játékaikat futtathatják a konzolokon.

Mint ismeretes, a kalózchipek segítségével kikerülhető a konzolok másolásvédelme, és nemcsak a másolt programok, hanem a más régióba szánt játékok és DVD-k is lejátszhatók lesznek a készülékeken. A Sony számos pert indított kalózchipek gyártói ellen, azonban mindeddig ez volt az első eset, hogy a japán gyártó keresetének a bíróság nem adott helyt.

A Microsoft vezérigazgatója rámutatott, hogy a kalózchipek rontják a gyártók üzletmenetét. Mint ismeretes, a cégek a játékgépeket veszteséggel értékesítik, a hasznot az eladott szoftverek után beszedett jogdíjakból realizálják. A Micrsoft nemrégiben 649 ausztrál dollárról 399-re szállította le az Xbox árát, hogy serkentse az eladásokat. Ballmer szerint amíg az ausztrál jogrendszer engedélyezi a kalózchipek forgalmazását és használatát, a Microsoftnak nem érdeke az Xbox árusítása az országban.

Számos amerikai média- és szoftvercég -- köztük a Microsoft -- bírálja az USA-n kívüli törvénykezési gyakorlatot és az amerikai DMCA-hoz (Digital Millennium Copyright Act) hasonlóan szigorú jogi szabályozás bevezetése mellett kampányol. A DMCA szerint ugyanis tilos a másolásvédelmek feltörése, illetve olyan eszközök forgalmazása, amelyekkel másolásvédelmek feltörhetők. A törvény ezen felül tiltja a másolásvédelmek feltörésével kapcsolatos információk publikálását is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.