:

Szerző: Vörös Péter

2002. október 18. 10:58

A Microsoft negyedéves eredménye messze felülmúlta az elemzők várakozásait

A Microsoft az elemzők elvárásait messze meghaladó negyedéves eredményekről számolt be tegnap. A pénzügyi elemzők különös figyelemmel követték a vállalat első negyedévét, ugyanis a Microsoft átszervezése után most először tette közzé a hét új részleg különálló eredményét.

A Microsoft az elemzők elvárásait messze meghaladó negyedéves eredményekről számolt be tegnap. A pénzügyi elemzők különös figyelemmel követték a vállalat első negyedévét, ugyanis a Microsoft átszervezése után most először tette közzé a hét új részleg különálló eredményét.

A redmondi szoftvercég nettó nyeresége a szeptember 30-án véget ért első negyedévben 2,73 milliárd dollár, azaz részvényenként 50 cent volt, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 1,28 milliárd dollárral, azaz részvényenként 23 centtel. A forgalom 6,13 milliárd dollárról 7,75 milliárd dollárra növekedett. A megelőző negyedévben a bevétel 7,25 milliárd dollárt tett ki.

A First Call által megkérdezett elemzők 43 centes részvényenkénti eredményre számítottak. A Microsoft 7-7,1 milliárdos forgalmat és részvényenként 41-42 centes profitot jelzett előre.

A Microsoft bejelentette, hogy 67 millió példányt értékesített a Windows XP operációs rendszerből, amelynek 63 százaléka az üzleti felhasználóknak szánt, drágább "Professional" változat volt. Ez ellensúlyozta a gyenge PC-eladásokat.

A Microsoft ügyfelei keményen kritizálták az új licencprogramot, amely a Gartner szerint 33-107 százalékkal növelheti a szoftverek árát. Steve Ballmer, a vállalat vezérigazgatója bevallotta, hogy a Microsoft jobb munkát is végezhetett volna a bevezetéssel és a megvalósítással. Az új licencprogram lényege, hogy a vállalatok éves átalánydíjat fizetnek a szoftverfrissítésekért.

Mivel az új licencprogramra július 31-ig lehetett jelentkezni, a Microsoft busás forgalmat ért el, és "ki nem érdemelt, de már befolyt" bevételt könyvelhetett el. A ki nem érdemelt, de már befolyt bevételek növekedése azonban az első negyedévben lassult.

A negyedik negyedévben a Microsoft 7,74 milliárd ki nem érdemelt, de már befolyt bevételt ért el, amely 830 millió dollárra több mint a harmadik negyedévben. Az első negyedévben a ki nem érdemelt, de már befolyt bevétel 9,13 milliárd dollárt tett ki, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 5,85 milliárd dollárral. A ki nem érdemelt, de befolyt bevétel legnagyobb részét (75-80%) a szoftverlicencek teszik ki.

A Microsoft első negyedéves eredményeit már az új szervezeti felépítésnek megfelelően tette közzé. Korábban a vállalat négy kategóriát sorolt fel, úgymint asztali alkalmazások, asztali operációs rendszerek, nagyvállalati szoftverek és fogyasztói, illetve más termékek. A júniusban véget ért 2002-es pénzügyi évben az egyes részlegek bevétele rendre 9,6 milliárd dollár, 9,3 milliárd dollár, 5,1 milliárd dollár és 4,4 milliárd dollár volt.

Az új szerkezet szerint a Microsoft hét üzletág eredményeit teszi közzé, amelyek a következők: kliensek, irodai és professzionális alkalmazások, MSN, otthoni és szórakoztató részleg, CE/mobil eszközök, szerver platformok és üzleti megoldások. A kliens részleg az asztali és beágyazott operációs rendszereket tartalmazza, az otthoni szórakoztató részleg eredményeibe számít bele az Xbox konzol, a Microsoft hardverek és a játékok, a szerver platform részleg a szerver operációs rendszereket, fejlesztői eszközöket és a tanácsadást tartalmazza, a nagyvállalati megoldások pedig a Great Plains, Navision és bCentral megoldásokat.

Az új felépítésben olyan termékek eladásai is elkülönülnek egymástól, amelyek korábban egy részlegbe tartoztak, például régen az Office és a Great Plains egyaránt az asztali alkalmazások csoportjába tartozott. Az MSN is külön részleggé vált és az eredménye először kerül a nyilvánosság elé. Az MSN részleg bevétele 427 millió dollár volt, szemben a tavalyi 430 millióval. A kliens részleg bevétele 33 százalékkal 2,85 milliárd dollárra növekedett, amely elsősorban a Windows XP kedvező értékesítési adatainak köszönhető. Az irodai és professzionális alkalmazások eladásai 26 százalékkal 2,27 milliárd dollárra nőttek.

Az otthoni és szórakoztató részleg forgalma 267 millió dollárról 485 millióra nőtt. A hardverek és szoftverek eladásai csökkentek, azonban az Xbox forgalma nőtt. A CE/mobil eszközök bevétele 14 millióról 17 millió dollárra emelkedett. A szerver platform részleg eladásai 14 százalékkal 1,59 milliárd dollárra emelkedtek, amely elsősorban az SQL Server és a Visual Studio .NET szoftverek iránti keresletnek tudható be. Az üzleti megoldások részleg forgalma 74 millió dollárról 106 millióra nőtt.

John Connors pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy a december 31-én véget érő második negyedévben a Microsoft 8,5-8,6 milliárd dolláros bevétel mellett 3,2-3,3 milliárd dolláros működési nyereségre számít, ami részvényenként 45-46 centnek felel meg. A teljes pénzügyi évre a cég vezetői 33,2-33,6 milliárdos bevételt és 14,1-14,4 milliárdos nyereséget várnak, ami részvényenként 1,89-1,95 dolláros profitot jelent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.