Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 16. 13:28

1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz az Intel Banias kódnevű mobil processzora

A Microprocessor Forum rendezvényen az Intel izraeli tervezőközpontjának igazgatója, Mooly Eden elmondta, hogy a vállalat Banias kódnevű, következő generáció mobil processzora 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz majd. A chipet a jövő év elején mutatja be az Intel, várhatóan 1,3 és 1,6 GHz közötti órajelű változatokban.

A Microprocessor Forum rendezvényen az Intel izraeli tervezőközpontjának igazgatója, Mooly Eden elmondta, hogy a vállalat "Banias" kódnevű, következő generáció mobil processzora 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz majd. A chipet a jövő év elején mutatja be az Intel, várhatóan 1,3 és 1,6 GHz közötti órajelű változatokban.


Banias tesztplatform (Fotó: HWSW)

A Banias processzort számos különleges funkcióval látták el, ezek közül az első említésre méltó az igen finom órajel-kapuzási lehetőség, amelynek révén a chip nem használt részeit igen gyorsan, akár 1 órajelciklus alatt ki lehet kapcsolni. Annak ellenére, hogy a Banias 77 millió tranzisztorból áll, valós idejű MPEG4-tömörítésnél mindössze 7 Wattot fogyaszt, tipikus teljesítményfelvétele pedig kevesebb, mint 1 Watt.

A Banias szoftverkompatibilis a jelenlegi IA-32 processzorokkal, támogatja az MMX, SSE és SSE2 utasításkészletet, így nem szükséges a programokat külön optimalizálni. Ami az energiatakarékos funkciókat illeti, a Banias egy új generációs SpeedStep technológiát tartalmaz, amely a korábbiaknál több fokozatban engedi állítani a processzor órajelét és feszültségét, így az többféle helyzethez is alkalmazkodhat.

A Baniashoz két chipkészlet lesz elérhető, az integrált grafikus vezérlőt tartalmazó Montara-GM, illetve a külső, AGP4X videochipeket támogató ODEM. Mindkét chipkészlet legfeljebb 2 Gbyte DDR266 SDRAM-ot támogat és az ICH4-M southbridge chipet tartalmazza.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról