Szerző: castor

2002. október 1. 11:59

Pentium 4C: mobil felhasználásra tervezett asztali processzor?

[CNET] Belsős források szerint az Intel már régóta értékesít egy speciális Pentium 4 processzort, amelyet kifejezetten notebookokba szán, noha a chipek mégsem rendelkeznek a mobil processzorokból ismert SpeedStep energiatakarékos funkcióval.

[CNET] Belsős források szerint az Intel már régóta értékesít egy speciális Pentium 4 processzort, amelyet kifejezetten notebookokba szán, noha a chipek mégsem rendelkeznek a mobil processzorokból ismert "SpeedStep" energiatakarékos funkcióval.

Bár kezdetben ellentmondásos volt az asztali processzorok felhasználása a laptopokban, az eljárás egyre népszerűbbé vált a gyártók körében, mivel a költségeket jelentősen csökkenteni lehet ezáltal: a 2 GHz-es asztali Pentium 4 ára 193 dollár, míg a 2GHz-es mobil Pentium 4 ára 637 dollár. Az alacsonyabb alkatrészárak alacsonyabb végfelhasználói árakat eredményeznek, ami egyértelműen jó hír a fogyasztók számára.

A Pentium 4C néven emlegetett chipek valójában Northwood magos asztali chipek, azonban a tokozásuk és hűtésük megegyezik a mobil Pentium 4-gyel. A Pentium 4C a hírek szerint 1,4 GHz-es, 1,5 GHz-es és 1,6 GHz-es kivitelben érhető el. A Pentium 4C kisebb méretű az asztali változatnál és illeszkedik a mobil Pentium 4 fogadására felkészített alaplapokba.

Mivel a processzorok működési feszültsége némileg alacsonyabb az asztali változatnál, a hőtermelés is csökkent és az akkumulátoros működési idő is növekedett. Az asztali Pentium 4 modellek tipikus teljesítménydisszipációja 55-60 Watt, a mobil Pentium 4 processzorok ezzel szemben "beérik" 30-35 Wattal is. A Pentium 4C disszipációja a hírek szerint 45 Watt körül alakul.

A hírek szerint a Pentium 4C csak kivételes helyzetben levő OEM gyártók számára érhető el és ezek a cégek is csak korlátozott számban juthatnak hozzá. A HP két Pavilion modellje (ZT1270, XZ355) is Pentium 4C processzort tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról