Szerző: Vörös Péter

2000. május 2. 08:10

Hewlett-Packard, Compaq, Gateway, Hitachi és AMD: új e-kereskedelmi piac létrehozását jelentik be ma

A létrehozandó e-kereskedelmi Web-hely révén többek között termékértékesítésre és készletkövetésre lesz mód az Interneten keresztül. A címben említett cégek (és további hét vállalat) e célból közös vállalatot hoznak létre. A HP elnök-vezérigazgatója, Carleton "Carly" Fiorina szerint az új e-kereskedelmi piac forradalmasíthatja a beszállítói lánc kezelést a vállalatok számára, igen jelentős költség megtakarításokat lehetővé téve. (A repülőgépgyártásban ill. autógyártásban már léteznek ilyen e-piacok, bár az eredmények egyelőre nem egyértelműen pozitívak.)
Az új "tőzsde" megnyitása 90 napon belül várható. A közös vállalatban az alapítók részesedése egyenlő, az alaptőke összesen 100 millió $. Az új cégnek egyelőre még nincs neve ill. menedzsmentje, de még a műszaki részletek (pl. mely adatbázis programot használják) sem teljes mértékben kidolgozottak. Ezzel együtt nincs kizárva az, hogy a közös vállalatot bevezetik majd a tőzsdére.
Az alapító 12 vállalat többek közt a saját beszerzési tevékenységéhez is használni fogja az e-piacot, de a rendszert más vállalatok is használhatják a jövőben. A HP kezdetben 28.000 terméket és 200.000 alkatrészt fog kínálni az e-tőzsdén.
Michael Capellas, a Compaq elnök-vezérigazgatója szerint az ilyen jellegű e-piacok révén a tranzakciós költségek akár 5-7%-át is megtakaríthatják a vállalatok - ezt többek között a Cisco és az Intel eddigi tapasztalatai is alátámasztják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról