Szerző: Barna József

2002. szeptember 18. 15:43

A várakozásoknak megfelelő eredményekről számolt be az Oracle

[WSJ, CNET] Az Oracle tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat nyeresége 33%-kal esett vissza, és a visszafogott vállalati költési hajlandóság miatt az árbevétel javulására a közeli jövőben sem lehet számítani.

[WSJ, CNET] Az Oracle tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat nyeresége 33%-kal esett vissza, és a visszafogott vállalati költési hajlandóság miatt az árbevétel javulására a közeli jövőben sem lehet számítani.

Az augusztus 31-én véget ért első pénzügyi negyedévben az Oracle nettó nyeresége 342,7 millió dollár, részvényenként 6 cent volt a Liberate Technologieszal kapcsolatos befektetések 72,1 millió dolláros értékcsökkenését is számítva. Az egyszeri költségek nélkül a nyereség 386 millió dollárt, részvényenként 7 centet tett ki, ami megfelel a vállalat korábbi előrejelzésének. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég 510,6 millió dolláros nettó profitról számolt be.

A vállalat árbevétele 10%-kal 2,03 milliárd dollárra esett vissza. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 2,06 milliárd dolláros árbevételre számítottak.

A cég pénzügyi vezérigazgatója, Jeff Henley elmondta, hogy a jelenlegi második pénzügyi negyedévre 4-7%-os árbevétel-csökkenéssel és 8-9 centes részvényenkénti nyereséggel számolnak. Henley becslései szerint a negyedévben további 10-15%-kal csökken az új szoftverlicencekből származó bevétel. Az első negyedévben e mutató 23%-kal 549 millió dollárra esett vissza, míg a szoftverfrissítési licencekből származó bevétel 8%-kal 620 millió dollárra nőtt.

Henley közölte továbbá, hogy a cég a nehéz gazdasági helyzet ellensúlyozására folytatja költségcsökkentő intézkedéseit. Ennek keretében az Oracle az első negyedév során 600 alkalmazottat bocsátott el, ami a vállalat által foglalkoztatott körülbelül 42 000 dolgozó 1,4%-a. A második negyedév során újabb 5-600 állást szüntet meg a cég.

Amint a pénzügyi vezérigazgató kiemelte: "Nemigen látni az előttünk álló negyedévnél tovább. Úgy véljük, hogy az idei második félévben már fejlődést tapasztalhatunk." A vállalat reményei szerint a licencbevételek valamelyest növekednek majd a második félév során, de a közeli jövőben meredek emelkedés nem várható.

Az Oracle tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra negyedéves eredményeit. A rendes kereskedésben a papírok árfolyama 25 centtel 9,03 dollárra esett vissza, míg a tőzsdezárás utáni kereskedésben tovább csökkent 8,41 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról