Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 29. 19:01

Minden eddiginél pontosabb nyomdatechnológián dolgozik a Xerox

[Press&Inform, HWSW] A Xerox kutatói olyan mikroszkopikus elektro-mechanikai eszközök (MOEMS) előállításán dolgoznak, amelyek olcsóbban kínálják a képillesztés vezérlésének -- így a pontosabb képelőállításnak -- a jelenleginél precízebb módját. Ez a technológia a jövőben várhatóan a távközlési és ipari automatizálás optikai kapcsolástechnikájában is szerepet kap majd.

[Press&Inform, HWSW] A Xerox kutatói olyan mikroszkopikus elektro-mechanikai eszközök (MOEMS) előállításán dolgoznak, amelyek olcsóbban kínálják a képillesztés vezérlésének -- így a pontosabb képelőállításnak -- a jelenleginél precízebb módját. Ez a technológia a jövőben várhatóan a távközlési és ipari automatizálás optikai kapcsolástechnikájában is szerepet kap majd.

Képzeljük el, hogy négy homokszemet pontosan egymásra helyezünk egy papírtörülközőn, amint az éppen letekeredik. Ezzel a fajta kihívással néznek szembe a Xerox kutatói, amikor egymásra próbálják illeszteni a sárga, cián, magenta és fekete képeket egy fotóreceptoron, hogy így egy színes nyomatot vagy másolatot kapjanak.

A feladatot nehezíti, hogy az egyes képeknek pontosan egymásra kell illeszkedniük az emberi hajszál vastagságának 1/12-én belül, miközben a fotóreceptor szalagja 70 láb/perc sebességgel mozog. A Xerox nagyteljesítményű nyomtatórendszerei jelenleg is képesek pontos képelőállításra, ám magas költségigényű, magas minőségi követelményt megvalósító precíziós gyártási technikák alkalmazásával.


Lézerdióda és kollimátor lencse 1000 mikronos méretben

Azonban a cég kutatói olyan technológián dolgoznak, amelyek miniatürizált elektro-mechanikus alkatrészek révén költséghatékony és egyben a jelenleginél pontosabb illesztést tesznek lehetővé. A szakemberek által kifejlesztett rendkívül apró és megbízható eszközök -- amelyeket mikro-optikai elektro-mechanikus rendszereknek nevezünk (angol rövidítése MOEMS) -- egy mikrochipnél nem nagyobb tokban integrálják az optikai, elektromos és mechanikai alkatrészeket. Olyan intelligenciával rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy optikailag érzékeljék, majd vezéreljék a körülöttük történt eseményeket úgy, hogy fényt generálnak, modulálnak, irányítanak, kapcsolnak és érzékelnek.

"A fotóreceptoros szalag úgy rezeg, mint egy feszes gumiszalag" -- mondta Joel Kubby, a projektet vezető kutató. Ahelyett, hogy a szalagot rögzítenék, miközben a képet kialakító négy szín egymásra rakódik, a Xerox kutatói a MOEMS használatának lehetőségét vizsgálják a szalag pontos pozíciójának meghatározásában.

Kubby szerint a MOEMS technológia fogja felváltani a zártláncú visszacsatolásos vezérlésen alapuló precíziós gyártási technikákat. Az eredmény sokkal pontosabb színilleszkedés lesz, ami az ügyfelek számára még jobb képminőséget biztosít alacsony ráfordítás mellett, tette hozzá.

A MOEMS képillesztésre történő felhasználása csupán egy a Xerox Wilson Központban és a Palo Alto-i Kutatóközpontban (PARC) folyó MOEMS és MEMS (mikro-elektronikai rendszerek) tárgyú kutatási projektjeinek. A Xerox kutatóinak sikerült a chipen belüli csatlakozások számát minimális szintre csökkenteni, így javul az eszköz megbízhatósága és alacsonyan tartható a gyártási költség, ami elősegítheti a MOEMS más iparágakban való elterjedését is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.