Szerző: Barna József

2002. augusztus 19. 12:47

Xbox Linux 0.1: webszervernek már elmegy

[Xbox Linux Project] Az Xbox Linux projekt az elmúlt hét

Xbox[Xbox Linux Project] Az Xbox Linux projekt az elmúlt hét végén bejelentette, hogy sikerült egy olyan Linux-változatot összeállítaniuk, amely elindul a Microsoft Xbox konzolon. A rendszert flash memóriából és CD-ről is el lehet indítani, azonban ehhez szükség van a piacon forgalomban lévő, Xboxhoz kiadott kalózchipek valamelyikére (ezek ára 30 dollár körül mozog).

A bejelentés fontos győzelemnek számít az Xbox PC-vé alakításáért vívott harcban, a konzol a Linux segítségével később egy teljes értékű számítógéppé alakítható át. Az Xbox Linux használatával megkerülhető a Microsoft novemberben indítandó Xbox Live internetes szolgáltatása is, már a szoftver 0.1-es kiadása is képes kihasználni az Xbox hálózati képességeit, sőt talán ez az egyetlen, amit jelenleg igazán kihasznál, ugyanis még nem működik sem az audió sem a videó alrendszer, így az első Xbox Linux csak hálózaton keresztül vezérelhető, az operációs rendszer egy telnet szerverrel és egy webszerverrel van ellátva.

Az Xbox Linux következő kiadásaiban várható az Xbox hardver teljes támogatása (audió és videó), valamint a szabványos billentyűzetek, egerek, sőt webkamerák és egyéb eszközök drivereinek megjelenése, így a nyomott árú konzol valóban asztali számítógépként is használható lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról