Szerző: mz

2000. április 28. 02:04

Megszűnik a sorozatszám

A chipek következő generációjától kezdődően az Intel megszünteti a processzoraiban található sorozatszámokat. A jelek szerint ezzel végződik az annak idején nagy port kavart, ám szép lassan feledésbe merülő sorozatszám-ügy. (Botrány?) A cég szóvivője megerősítette, hogy a jövőben nem lesznek sorozatszámok a Willamette processzorokban, de egyelőre megtalálhatók a Pentium III-mas és az újabb Celeron chipekben. A jogvédők egységesen támogatják a döntést, véleményük szerint fontos győzelemnek számít az elektronikai óriás meggyőzése arról, hogy a felhasználók nem kedvelik az állandó azonosítókat számítógépükben, illetve szeretik

HIRDETÉS

A chipek következő generációjától kezdődően az Intel megszünteti a processzoraiban található sorozatszámokat. A jelek szerint ezzel végződik az annak idején nagy port kavart, ám szép lassan feledésbe merülő sorozatszám-ügy. (Botrány?) A cég szóvivője megerősítette, hogy a jövőben nem lesznek sorozatszámok a Willamette processzorokban, de egyelőre megtalálhatók a Pentium III-mas és az újabb Celeron chipekben. A jogvédők egységesen támogatják a döntést, véleményük szerint fontos győzelemnek számít az elektronikai óriás meggyőzése arról, hogy a felhasználók nem kedvelik az állandó azonosítókat számítógépükben, illetve szeretik megőrizni névtelenségüket (Mindazonáltal kötve hiszem, hogy a sorozatszámmal szembeni fenntartások visszavetették volna a Pentium III iránti keresletet.).
A történet nagyjából egy éve kezdődött, amikor az Intel bejelentette, hogy processzorait egyedi azonosítószámokkal látja el, így azt egyfajta jelszóként lehet felhasználni, például védett honlapok elérésekor. Csakhogy jogvédő szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a sorozatszám révén pontosan nyomon lehet követni, hogy ki mit tesz az Interneten. (Biztonsági szakértők és elemzők viszont rámutattak, hogy a sorozatszámok nem egymást követik, hanem véletlenszerűen generáltak, illetve ennél egyszerűbb és jobb módszerek is léteznek a felhasználók tevékenységének követésére.) Akkor az Intellel szemben annyit tudtak elérni a tiltakozók, hogy a sorozatszám alapbeállításként ki van kapcsolva, azt a felhasználó engedélyezheti.
Valószínűleg sokat nem veszítünk - vesztettünk a dologgal, hiszen elég kevés weblap-üzemeltető használva fel a sorozatszámok adta lehetőségeket.
a címlapról