Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 8. 12:47

Újabb kalózchip jelent meg a Microsoft Xbox konzolhoz

Újabb kalózchip jelent meg a Microsoft Xbox konzoljához. Az X-ecuter nevű áramkör elődeihez képest számos újdonsággal szolgál, például mindössze 9 helyen kell a konzolhoz forrasztani, míg az első Xbox kalózchipet 20 helyen kellett összekötni a gép alaplapjával.

Újabb kalózchip jelent meg a Microsoft Xbox konzoljához. Az X-ecuter nevű áramkör elődeihez képest számos újdonsággal szolgál, például "mindössze" 9 helyen kell a konzolhoz forrasztani, míg az első Xbox kalózchipet 20 helyen kellett összekötni a gép alaplapjával.

Az X-ecuter további érdekessége, hogy egy kapcsoló segítségével kikapcsolható. Erre a szolgáltatásra azért van szükség, mert egyes pletykák szerint az ősszel beinduló Xbox Live szolgáltatásból ki lesznek zárva azok a felhasználók, akik "buherált" konzollal csatlakoznak a hálózathoz.

"Mindenképp lehetséges, hogy ellenőrizzenek egy-két dolgot, de hogy megteszik-e, azt egyelőre nem tudni" -- mondta Dan Johnson, az XboxHacker weboldal készítője. "Szerintem amíg a felhasználók rendesen fizetnek és a Microsoft pénzhez jut, nem fogja érdekelni a céget egy módosított konzol. A végleges választ úgyis csak a szolgáltatás elindulásakor kapjuk meg."

A kalózchipek megkerülik a játékkonzolok másolásvédelmét, így beépítésük után a készülékek lejátsszák a másolt szoftvereket, illetve a más régióba tartozó programokat, DVD filmeket, sőt, akár a házilag írt programokat is.

A Microsoft képviselője szerint az Xbox Live nem ellenőrzi majd a kalózchipeket, azonban "katonai szintű" biztonsági rendszert alkalmaznak majd a hálózat sérthetetlensége érdekében. A Microsoft konzoljához tervezett szolgáltatás -- eltérően a Sony és a Nintendo megoldásától -- egy teljesen zárt előfizetéses rendszer lesz, amelyet a redmondi vállalat működtet majd.

Az Xbox Live beindulásának pontos időpontját a cég ősszel hozza nyilvánosságra. John O'Rourke, a Microsoft játékokkal foglalkozó részlegének marketing alelnöke az E3 kiállításon elmondta, hogy egy egyéves előfizetés 49,95 dollárba kerül majd, amely tartalmaz egy headsetet is, hogy a játékosok beszélgethessenek egymással. Azonban ebben a díjban nincs benne a szélessávú internetelérés költsége.

Az Xbox Live szolgáltatás támogató játékok között biztosan ott lesz az "NFL Fever 2003", a "Mech Assault" és az "Unreal Chamionship". Egyelőre nem tudni, hogy a szolgáltatás indulásakor pontosan hány játék támogatja majd az Xbox Live-ot, azonban O'Rourke szerint a jövő év végére már legalább 50 ilyen szoftver lesz a piacon.

A Microsoft képviselője rámutatott, hogy az Xbox Live-ot támogató játékok között lesz a sokak által régóta várt "Star Wars Galaxies" szerepjáték, valamint a PC-s világ talán legnépszerűbb internetes akciójátéka, a "Counter Strike". A Microsoft ezen felül bizonyosan elkészíti a "Halo" és a "Project Gotham Racing" interneten játszható változatát is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról