Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 23. 13:12

Hamarosan piacon a világ első digitális tolla

[NetAktív] A Sony Ericsson Svédországban pár napon belül piacra dobja a világ első digitális tollát, a Chatpen CHA-30-at. Az új toll, amely elsőként használja az Anoto funkciót, Svédországban a Vodafone-nal kötött együttműködés keretén belül mutatkozik be.

[NetAktív] A Sony Ericsson Svédországban pár napon belül piacra dobja a világ első digitális tollát, a Chatpen CHA-30-at. Az új toll, amely elsőként használja az Anoto funkciót, Svédországban a Vodafone-nal kötött együttműködés keretén belül mutatkozik be.

A Bluetooth vezeték nélküli technológia és a GPRS hálózatok előnyeit kihasználó Chatpen képes a kézzel írott szövegeket továbbítani Bluetooth mobiltelefonok segítségével GPRS-en keresztül az interneten akár egy számítógépre vagy másik mobiltelefonra is. A Chatpen technológia rendkívüli lehetőségeket kínál a szolgáltatók és ügyfeleik számára egyaránt, hiszen egészen újfajta SMS, fax, e-mail és adatszolgáltatások előtt nyitja meg az utat.

Nyomtatott katalógusokból, akár számítógép segítsége nélkül lehet a jövőben elektronikusan rendelni. Előre nyomtatott űrlapokkal begyűjthetők különféle adatok, elvégezhető a leltár és megoldható számos különféle üzleti kommunikáció -- többé a szerződések távoli aláírása sem lehetetlen.

Bár külsőre egy teljesen normális tollnak néz ki, a Chatpen valójában "elolvassa" pozícióját a papírra nyomott, majdnem láthatatlan pontminta segítségével. Ez az információ a Bluetooth és GPRS képes mobiltelefonon keresztül továbbítható. Az említett lehetőségek biztosítják, hogy a Chatpen használója egyszerre írjon a papíron és digitálisan egyaránt. Nincsenek immár a szöveges SMS-hez és e-mailhez sem kötve a vásárlók: a Chatpennel kézzel írott szövegek továbbíthatóak egy másik mobiltelefonra, PC-re vagy PDA-ra. Bármi, amit le lehet rajzolni vagy írni, azonnal elküldhető, így az üzenettovábbítás sokkal személyesebb és radikális módon leegyszerűsíthető a nem latin betűket használó szövegek elküldése.

Bár megjelenésében és funkciójában egyszerűnek látszik, a Chatpen csúcstechnológiákat tartalmaz, így többek között egy infravörös kamerát, egy képfeldolgozó processzor és egy Bluetooth vezeték nélküli adóvevőt. Ha a Chatpennel az Anoto AB finom pontmintáját tartalmazó papírra írunk, ezek a rejtett komponensek kiolvassák a toll helyzetét. Ez az információ azután a Bluetooth vezeték nélküli technológia segítségével a mobiltelefonra küldhető, amely azután GPRS-en keresztül továbbküldi azt egy másik mobiltelefonnak, PC-nek vagy PDA-nak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról