:

Szerző: Barna József

2002. április 20. 17:12

Az EuroWeb biztosítja a FreeStart további működését

Az EuroWeb Rt. pénteken jelentette be, hogy biztosítja a FreeStart Kft. -- az ország egyetlen fennmaradt ingyenes internetszolgáltatójának -- folyamatos működését. A FreeStart Kft. 2000 decemberében indította el ingyenes szolgáltatását, először csak Budapesten, később a 23-as és a 26-os körzet bevonásával lefedte a budapesti agglomeráció jelentős részét is. A FreeStart közel 180 000 regisztrált felhasználó számára teszi ingyenesen elérhetővé az internethálózatot. Ez országos viszonylatban több mint 30%-os részesedést jelent az internethez telefonvonalon csatlakozó felhasználók piacán.

[HWSW] Az EuroWeb Rt. pénteken jelentette be, hogy biztosítja a FreeStart Kft. -- az ország egyetlen fennmaradt ingyenes internetszolgáltatójának -- folyamatos működését. A FreeStart Kft. 2000 decemberében indította el ingyenes szolgáltatását, először csak Budapesten, később a 23-as és a 26-os körzet bevonásával lefedte a budapesti agglomeráció jelentős részét is. A FreeStart közel 180 000 regisztrált felhasználó számára teszi ingyenesen elérhetővé az internethálózatot. Ez országos viszonylatban több mint 30%-os részesedést jelent az internethez telefonvonalon csatlakozó felhasználók piacán.

A FreeStart az előzetes várakozásokhoz képest később elfogadott távközlési törvény és díjmegosztási rendelet miatt nehéz gazdasági helyzetbe került. Mint ismeretes, 2001. január 1-től MEH-rendelet kötelezi a telefontársaságokat az internetszolgáltatók által generált telefonos percdíjak egy meghatározott részének átadására. A díjmegosztásból származó bevétel azonban lényegesen alacsonyabb, mint amit a hazai internetszolgáltatók vártak, sőt, mértéke a nemzetközi gyakorlathoz viszonyítva is alacsony.

A FreeStartnak hosszas tárgyalások után 2002. március végén sikerült ugyan a Matávval megkötnie a hálózati hozzáférési szerződést, mely biztosítja a díjmegosztásból származó díjrész átadását, ez a megállapodás számos olyan új költségelemet is tartalmaz, melyek tekintetében a cég a Hírközlési Döntőbizottság állásfoglalását várja a többi internetszolgáltatóval együtt.

Az ingyenes internet-hozzáférésnek továbbra is fontos szerepe kell, hogy legyen a magyar információs társadalom fejlődésében. A FreeStart fontos szerepet játszhat abban, hogy a magyar internetfelhasználók száma megközelítse az európai átlagot. Ennek érdekében a szolgáltató további tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal az ingyenes internetes hozzáférés társadalmi szerepéről és az internethasználat minél szélesebb körben történő kiterjesztésének lehetőségeiről.

Az EuroWeb Internet Szolgáltató Rt., mely a FreeStart menedzsment és operációs jogait vette át, Pórffy Andrást bízta meg a FreeStart operációjának irányításával. Pórffy jelenleg az EuroWeb műszaki és termékfejlesztési igazgatója is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.