Szerző: Vörös Péter

2002. április 19. 12:58

Vegyes eredményekkel zárult a Microsoft harmadik pénzügyi negyedéve

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A Microsoft csütörtökön bejelentette negyedéves eredményeit: a cég forgalma jelentősen nőtt, de a nyereség elmaradt a Wall Street előrejelzéseitől, főként a tervezettnél alacsonyabb Office XP- és Xbox-eladásoknak köszönhetően.

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A Microsoft csütörtökön bejelentette negyedéves eredményeit: a cég forgalma jelentősen nőtt, de a nyereség elmaradt a Wall Street előrejelzéseitől, főként a tervezettnél alacsonyabb Office XP- és Xbox-eladásoknak köszönhetően.

A szoftvergyártó óriás negyedéves nyeresége 2,74 milliárd $ (részvényenként 49 cent) volt, beleértve azt a részvényenként 15 centes nyereséget, amely az Expedia USA Networksnek történő eladásából származott, és azt a részvényenként 14 centes költséget, amely különféle befektetésekkel volt kapcsolatos. Egy évvel korábban a nyereség 2,45 milliárd $ (részvényenként 44 cent) volt, míg az előző negyedévben a nyereség részvényenként 41 cent volt.

A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 51 centes nyereségre számítottak, de a First Call képviselője elmondta, hogy nem világos, hogy milyen mértékben tartalmazták ezek az előrejelzések a befektetésekkel kapcsolatos leírásokat. Ha az előrejelzésekben benne voltak ezek a leírások, akkor a Microsoft néhány centtel elmaradt a várakozásoktól. Ha nem, akkor a cég jelentősen felülmúlta az előrejelzéseket.

A március 31-én zárult harmadik pénzügyi negyedévben a cég forgalma elérte a 7,25 milliárd $-t, ami 13%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest, amikor 6,4 milliárd $ volt a forgalom. Januárban a Microsoft azt jelezte előre, hogy a negyedéves forgalom 7,3-7,4 milliárd $ lesz. A második pénzügyi negyedévben a cég forgalma 7,74 milliárd $ volt. Sok elemző 7,3 milliárd $-ra csökkentette forgalomelőrejelzéseit a negyedév során, mivel az Xbox és az Office XP eladásai elmaradtak a várakozásoktól.

John Connors, a cég pénzügyi vezérigazgatója kihangsúlyozta, hogy jelentősen sikerült csökkenteni a költségeket.

Connors azt is közölte, hogy a cég csökkentette a jelenlegi negyedévre és a június 30-án záruló 2002-es pénzügyi év egészére szóló kilátásokat. A cég most arra számít, hogy a jelenlegi negyedévben a forgalom 7-7,1 milliárd $ lesz. A pénzügyi év egészében a forgalom várhatóan 28,1-28,2 milliárd $ körül alakul, a nyereség részvényenként 1,54-1,55$ lesz. Márciusban Connors közölte, hogy a cég 28,8-29,1 milliárd $-os forgalomra és részvényenként 1,57-1,60$-os nyereségre számít a 2002-es pénzügyi évben.

A First Call által reprezentált elemzők a jelenlegi negyedévben 7,65 milliárd $-os forgalomra és részvényenként 41-42 centes nyereségre számítanak. A pénzügyi év egészében az elemzők részvényenként 1,87$-os nyereségre számítottak.

Connors pénzügyi elemzőknek elmondta, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves elmaradás jelentős része annak tudható be, hogy az Xbox játékkonzol eladásai a várakozásoknál gyengébben alakultak. Connors elmondta, hogy a cég immár arra számít, hogy a pénzügyi év egészében összesen 3,5-4 millió Xbox konzolt adnak el, szemben a korábbi, 4,5-6 milliós várakozással. "A felülvizsgált előrejelzés tükrözi a japán eladások gyengeségét és azokat elvesztegetett lehetőségeket, amíg a mi konzolunk volt a legdrágább Európában" -- közölte Connors, hivatkozva arra, hogy az európai Xbox-árakat e héten csökkentette a Microsoft.

A Microsoft a 2003-as pénzügyi évre is nyújtott előrejelzést, a cég szerint a forgalom 31,5-32,4 milliárd $, a nyereség pedig részvényenként 1,89-1,92$ lesz. Connors elmondta, hogy bár sok elemző nagyobb mértékű nyereségnövekedésre számított, a Microsoft sokat fektet a jövőbe és többet költ egyebek között a Tablet PC-k, biztonsági és tárolási termékek fejlesztésére, valamint az értékesítési személyzet erősítésére, főként a szervertermékek területén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról