Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 19. 10:15

A Compaq negyedéves eredménye felülmúlta az elemzők várakozásait

[Mmd] A Compaq Computer Corporation, a

[Mmd] A Compaq Computer Corporation, a vállalati technológiák és megoldások vezető globális szállítója ma bejelentette a 2002. március 31-én véget ért első negyedév pénzügyi eredményeit.

A negyedév összbevétele 7,7 milliárd dollár volt, amelyből a nettó nyereség 44 millió, azaz egy nyilvános részvényre vetítve 0,03 dollár. A fúzióval kapcsolatos költségeket leszámítva a cég egy nyilvános részvényre vetítve 0,04 dollár nyereséget ért el.

"Első negyedéves eredményeink továbbra is azt mutatják, hogy a Compaq komolyan koncentrál vásárlói sikerére, kulcsfontosságú piacokon nyer üzleteket és hogy sikeresen működik egy továbbra is kihívásokkal teli gazdasági környezetben" -- jelentette ki Michael Capellas, a Compaq elnök-vezérigazgatója.

"A tőkefelhasználásra nehezedő nyomás miatt az IT piac aktívan halad az ipari szabvány megoldások felé, és itt a Compaq mindig is kedvező pozíciókat mondhatott magáénak." -- folytatta Capellas. "Az a tény, hogy minden nehézség ellenére továbbra is sikerült vásárlóinkérdekeit szem előtt tartaunk, csak ebben a negyedévben több mint 1 milliárd dollárnyi megnyert üzletet eredményezett a pénzügyi szolgáltatási, kormányzati, oktatási és egészségügyi szektorok kiemelt ügyfeleinkél -- ami jól igazolja üzleti stratégiánkat és elkötelezettségünket vásárlóink felé. Mindemellett egy centit sem hátráltunk meg üzleti modellünk következetes fejlesztése során."

Az első negyedév 20,6 százalékos bruttó haszna -- a bevétel százalékában -- az előző negyedévhez képest érdemben nem változott, ugyanis az Access Business Group kibővített termékkínálata, az Industry Standard Servers csoport működési javulása, valamint a Global Services szilárd működése ellensúlyozta a Business Critical Solutions gyengébb bevételeit. Az első negyedév működési költségei 1,4 milliárd dollárra rúgtak - ez 101 millió dollárral kevesebb az előző negyedévhez és 359 millióval az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Ez már az ötödik egymás utáni negyedév, amelyben sikerült lefaragni a működési költségekből. "Most látjuk az előnyeit az elmúlt évben végrehajtott változtatásoknak a működés és az üzleti modell terén" -- nyilatkozta Jeff Clarke, a Compaq gazdasági igazgatója. "Most is, ahogy a Compaq készül a fúzióra a Hewlett-Packarddal, tántoríthatatlanul koncentráltunk stratégiánk végrehajtására, és ez sok jót ígér a közös cég számára."

Az elmúlt év ugyanezen negyedévében -- amely 2001-ben a cég legerősebb negyedévének bizonyult -- a Compaq 9,2 milliárd dolláros bevételről számolt be. A speciális tételek kiigazítása után a működési alapon számított nettó nyereség 214 millió dollár volt, azaz 0,13 dollár egy nyilvános részvényre vetítve. A speciális tételek beszámításával a bejelentett nettó veszteség 131 millió dollár volt, azaz nyilvános részvényenként 0,08 dollár.

A Compaq Global Services (globális szolgáltatások) továbbra is a cég legerősebb szegmense: a szegmens a működésből származó nyeresége 229 millió dollárt ért el. A negyedéves bevétel 1,9 milliárd dollár volt, 3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban és 7 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben -- ez az időszak általános jellemzője. A Global Services, amelyhez az ügyféltámogatás, a felügyelt szolgáltatások, a rendszerintegráció, a pénzügyi szolgáltatások és a lízing tartozik, immár a Compaq bevételének 24 százalékát adja.

Az Enterprise Computing (vállalati számítástechnika) szegmens -- ide tartoznak a hibatűrő és nagyteljesítményű feldolgozási rendszerek, a vállalati tárolóeszközök és az ipari szabvány szerverek -- bevétele 13 százalékkal csökkent a negyedik negyedévhez képest, 2,4 milliárd dollárra. A szegmens működésből származó nyeresége 18 millió dollár volt.

1,4 milliárd dollár volt az Industry Standard Server Group (ipari szabvány szerverek csoport) bevétele, lényegében ugyanannyi, mint 2001 negyedik negyedévében. A bruttó haszon százalékos aránya javult -- 2 százalékkal -- az előző negyedévhez képest, ahogy az új műveleti és terjesztési modell gyümölcsei egyre jobban beérnek. A cég számít arra, hogy a következő negyedévben tovább nő a piaci részesedés, különösen Észak-Amerikában. A Compaq választ adott a vásárlók az alacsonyabb költségekre, nagyobb rugalmasságra és agilisabb felhasználhatóságra vonatkozó igényeire az adaptív feldolgozáshoz készített Compaq ProLiant BL e-Class kártyaszereverek bemutatásával. Az új eszközökkel a hatékonyság és költségtakarékosság új szintjei valósíthatók meg az adatközpontban a tápellátás, a teljesítmény és a szükséges tér kiegyensúlyozásával.

Az Enterprise Storage Group (vállalati tárolóeszközök csoport) bevétele 394 millió dollár volt, 13 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben. A gyenge piaci feltételek és az agresszív árverseny ellenére a bruttó haszon százalékos aránya lényegében nem változott az előző negyedévhez viszonyítva. Az olcsón gyártó és a technológiai újítások élén járó Compaq nyílt, moduláris megoldásai -- mint például a StorageWorks termékcsalád -- rendkívül vonzó ár/teljesítmény arányt kínálnak a vásárlók számára. E hónapban, a Compaq az Egyesült Államokban és Európában tartott éves ENSA@work tárolóeszköz-konferenciáira egyenként több mint kétezren látogattak el - ez az eddigi rekord.

Az első negyedévben a Business Critical Solutions Group (kritikus [fontosságú] üzleti rendszerek csoport) -- ide tartoznak a hibatűrő és nagyteljesítményű rendszerek -- bevétele 517 millió dollár volt, 33 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévhez képest; a negyedik negyedév azonban erős volt, három nagy szuperszámítógép-szerződéssel. A hibatűrő rendszerek bevételének 16 százalékát új vásárlók tették ki. Az IDC a negyedév során kiadott elemzése a Compaqot nevezte meg a nagyteljesítményű szerverek piacán elsőnek (a bevételek alapján). A Compaq e szegmensben megszerzett vezető helye jól tükrözi az elmúlt 12 hónap tendenciáját, a számítógépes szimulációs és animációs, valamint egyéb általános kutatási alkalmazások terén sorra megnyert szuperszámítógépes szerződéseket.

A cég Access Business szegmensének bevétele 3,5 milliárd dollár volt, 6 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévhez és 18 százalékkal az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A szegmens 36 millió dolláros veszteséget produkált a negyedév során, ez azonban $33 millió dolláros javulás a negyedik negyedévhez képest, jelezvén, hogy a vásárlók elfogadták az új termékeket és tovább javult az üzleti modell. A kereskedelmi PC-k bevétele a szigorú piaci körülmények ellenére 6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról