Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 17. 10:48

Windows XP-alapú kéziszámítógépet mutatott be az OQO

A Windows Hardware Engineering Conference rendezvényen az OQO igen érdekes kéziszámítógépet mutatott be. A háza alig nagyobb, mint egy Palm PDA, azonban egy teljes értékű számítógépet tartalmaz. Az elgondolás rendkívül hasonlít az IBM által kifejlesztett MetaPadére.

A Windows Hardware Engineering Conference rendezvényen az OQO igen érdekes kéziszámítógépet mutatott be. A háza alig nagyobb, mint egy Palm PDA, azonban egy teljes értékű számítógépet tartalmaz. Az elgondolás rendkívül hasonlít az IBM által kifejlesztett MetaPadére.

A seattle-i cég aprócska számítógépe egy Transmeta Crusoe TM5800 processzort, 10 GByte-os merevlemezt és 256 MByte memóriát tartalmaz és Windows XP operációs rendszert futtat. A készüléket FireWire és USB csatlakozókkal is ellátták és vezeték nélküli kommunikációs képességekkel (Wi-Fi, Bluetooth) is felvértezték.

A számítógép kijelzője mindössze 4 hüvelyk átlójú, azonban a későbbiekben dokkolóállomások megjelenése is várható, amelyek segítségével az OQO asztali gépként vagy notebook formában is használható. A közponi egység egyébként 76x123x22 milliméter nagyságú és mindössze 250 grammot nyom.

Az OQO esetében a tervezők nagy hangsúlyt fektettek a miniatürizálásra. A vállalat szakemberei ugyanazt az aprócska Toshiba merevlemezt használták, amely többek között az Apple iPod audiolejátszóban is megtalálható és a memória optimális elrendezése érdekében szorosan együttműködtek a Micron Technologyval.

David Ditzel, a Transmeta műszaki igazgatója szerint az OQO-hoz hasonló készülékek előtt óriási jövő áll, hiszen lényegesen többre képesek, mint a hasonló méretű kéziszámítógépek, ráadásul nem lépnek fel adatszinkronizációs kérdések és az állományokat sem kell konvertálni.

A 800 MHz-es processzor ellenére az OQO egy akkumulátortöltéssel mintegy 9,5 órán át képes működni, amely elsősorban az alacsony fogyasztású Crusoe chipnek és a rendkívül kis kijelzőnek köszönhető.

A számítógéphez kétféle dokkolóállomást készítenek majd. Az egyik egy asztali gép funkcionalitását nyújtja majd a felhasználóknak, a másikkal pedig notebookká alakítható az OQO. A 14 hüvelykes kijelzővel rendelkező hordozható PC-be extra akkumulátor és CD- vagy DVD-meghajtó kerül majd.

Az OQO a második félév során jelenik meg a piacon, az ára 1000 dollár körül várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról