:

Szerző: Vörös Péter

2002. április 16. 17:14

Javuló eredményekkel zárta az első negyedévet a Texas Instruments

[EB News, Wall Street Journal] A Texas Instruments (TI) hétfőn a tőzsdei zárás után bejelentette első negyedéves eredményeit, amelyek a várakozásoknál és az előző negyedévnél jobban sikerültek.

[EB News, Wall Street Journal] A Texas Instruments (TI) hétfőn a tőzsdei zárás után bejelentette első negyedéves eredményeit, amelyek a várakozásoknál és az előző negyedévnél jobban sikerültek.

A dallasi központú TI nettó vesztesége 38 millió $ (részvényenként 2 cent) volt; bár ez jelentősen rosszabb, mint az egy évvel korábban elért 230 millió $-os (részvényenként 13 centes) nettó nyereség, mégis előrelépés az előző negyedéves 116 millió $-os veszteséghez képest.

A negyedéves forgalom 1,83 milliárd $ volt, ami valamelyest meghaladta az elemzők 1,8 milliárd $-os várakozását -- az egy évvel ezelőtti 2,53 milliárd $-hoz képest mégis 28%-os visszaesést jelent az eredmény. A cég szerint a forgalom 41 millió $-ral nőtt az előző negyedévhez képest, e mögött a félvezető üzletág magasabb forgalma állt.

Az eredménybejelentés egyik legfontosabb része az volt, hogy a cég megerősítette: a mostani negyedévben további teljesítménynövekedés várható. A cég szerint a második negyedévben a forgalom 10%-kal fog nőni az első negyedévhez képest, és nagyjából el fogja érni a 2 milliárd $-os szintet, ami magasabb, mint az elemzők által korábban várt 1,9 milliárd $. A cég a jelenlegi negyedévben várhatóan újra nyereségessé fog válni, a TI részvényenként 5 centes nyereségre számít.

Az analóg áramkörök eladásai 8%-kal nőttek, mivel magasabb volt a kereslet a PC-piacról, míg a DSP-forgalom 7%-kal emelkedett. Az analóg és drótnélküli IC termékek iránti új megrendelések 30, ill. 18%-kal emelkedtek, közölte a cég.

Bár a TI első negyedéves eredményei enyhén pozitívak voltak, az elemzők mégis óvatosak maradnak a közeljövővel kapcsolatban, mivel a végső kereslet továbbra is bizonytalan marad az olyan kulcsfontosságú piacokon, mint a mobiltelefónia.

A cég részvényárfolyama kedden délelőtt 1,47$-ral (4,58%-kal) 33,60$-ra emelkedett. A részvényárfolyam az elmúlt egy évben 20,10-42,91$ között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.