Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 14. 01:08

Náci emléktárgyak a magyar interneten?

Adolf Hitler arcképével díszített palackozott bort árvereztek a vatera.hu aukciós oldalon. A szájt kínálatában jelenleg is elérhetők német birodalmi pénzérmék, februárban pedig Hitler Mein Kampfjának korabeli kiadását árverezte egy látogató. Bár az aukciós oldal önálló licitálási teret biztosít borok számára, a FührerWein mégsem ott, hanem a régiségek, műtárgyak szekcióban kapott helyet.

[HWSW] Adolf Hitler arcképével díszített palackozott bort árvereztek a vatera.hu aukciós oldalon. A szájt kínálatában jelenleg is elérhetők német birodalmi pénzérmék, februárban pedig Hitler Mein Kampfjának korabeli kiadását árverezte egy látogató. Bár az aukciós oldal önálló licitálási teret biztosít borok számára, a FührerWein mégsem ott, hanem a régiségek, műtárgyak szekcióban kapott helyet.

Az aukciós weboldalon keresztül előzetes regisztrációt követően bárki árverésre bocsáthat tárgyakat, a lap fenntartója, a Vatera Kft. által összeállított tiltólista meghatározása szerint azonban nem szabad eladásra kínálni "bármely olyan, gyűlöletkeltésre vagy mások érzelmeinek megzavarására alkalmas tárgyat, amelyet a Vatera Hungary Kft. saját döntése szerint annak tekint". Ennek ellenére korábban már megfordult az oldalon Hitler Mein Kampfja, s mikor e-mailben jeleztük a lap üzemeltetője felé kifogásunkat, a levelet a Vatera továbbította a könyvet árverésre bocsátó magánszemélynek -- igaz, ezzel egyidőben a könyvet a moderátorok gyorsan letiltották.

Vallner Szabolcs, a Vatera Kft. ügyvezetője elmondta, hogy semmiképpen nem szeretnének azok számára teret biztosítni, akik a náci ideológia vonzásában hódolnak gyűjtőszenvedélyüknek. Ezért tartja fontosnak különbséget tenni a "relikviák", az önkényuralmi eszmék terjesztésére alkalmas tárgyak, és a letűnt korszakokból származó régiségek között. Ennek alapján Vallner Szabolcs is jelezte, hogy három kategóriát különböztetnek meg az árverésre bocsátott tárgyak esetében, és az egyértelműen tiltott relikviákat ők sem engedélyezik. Az egyértelműen nem tiltott tárgyak, mint a numizmatikai értékek vagy bélyegek viszont mindenképpen maradhatnak. Sajnos a mai magyar jogszabályok szerint is van egy szürke zóna, ahová azokat a tárgyakat sorolják, melyekkel kapcsolatban nincs egyértelmű törvényi szabályozás, és így egyéni alapon szükséges értékítéletet mondani. Jellemző azonban, hogy ami valóban régiség és nem tiltott, azt fenthagyják, az új előállítású vagy tiltott jelképeket tartalmazó darabokat azonban eltávolítják az oldalról.

Az ügyvezető jelezte, hogy korábban a fórumukon vitára bocsátották a kérdést, miszerint szerepeljenek-e a kínálatban olyan tárgyak, melyeken a náci kor szimbólumai láthatók bármilyen formában, s a látogatók hozzászólásai alapján alakították ki álláspontukat. Vallner elismerte, hogy a korábban feltett Mein Kampf elkerülte a figyelmüket, ám az e-mailben küldöt értesítést követően kivették a könyvet az árverésre bocsátott tárgyak közül s azt is belátta, hgy az ügyfélszolgálat a figyelmeztető levél továbbításával nem a legjobb megoldást választotta. Ha a jövőben Vatera saját fórumain visszatérő vita alapján a felhasználók azt kérnék, hogy a "szürke zónába" tartozó korabeli tárgyak közül több is tiltólistára kerüljön, vagy ilyen értelmű elfogadható érvekkel alátámasztott megkeresés érkezik hozzájuk, akkor ők ennek szívesen eleget tesznekők. Vallner hangsúlyozta, hogy szerencsére nem mindennapos az ilyen kétes megítélésű tárgyak felbukkanása, s igyekeznek szűrni a felkerülő árverési darabokat

Dr Egri Oszkár a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) jogtanácsosa erkölcsileg mélyen elítélendőnek tartja a náci kor relikviáinak nyilvános kereskedelmét. Mint mondota ezek a tárgyak, jelképek egy olyan kort szimbolizálnak, melyek még ma is sokakban képesek félelmet ébreszteni. Jogi oldalról nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt 12 évben fokozatosan engedékennyé vált a törvény a gyűlöletkeltés szimbólumainak tárgyiasult formáival szemben. Az egyik választóvonal az erkölcsi és a jogi lépések megtétele között, hogy a szóbanforgó tárgyon láthatók-e önkényuralmi jelképek, a másik pedig, hogy a nyilvánosság előtt zajlik-e a kereskedés.

Urbán Tamás, az ORFK munkatársa megkeresésünkre tájékoztatta lapunkat, hogy bizonyos esetekben az önkényuralmi jelképek használata megengedett, mint például a történelemkönyvekben fellelhető képeken, vagy éppenséggel antifasiszta tüntetés transzparensén áthúzva. A konkrét esettel kapcsolatban elismerte, hogy nehéz helyzetben vannak, mivel látni kellene, hogy a palckon találhatók-e önkényuralmi jelképek. Utalt arra is, hogy például a Heineken sörök mindegyikén található ötágú vörös csillag, mégsem szüntették meg a forgalmazását. Ugyanakkor elmondta, hogy épp egy hasonló eset miatt kezdeményeztek eljárást az egyik weblap fenntartója ellen, ahol náci jelképek voltak láthatók.

Mayer Mátyás a Magyar Nemzeti Bank numizatikával forglalkozó munkatársa elmondta, hogy a régi érmékkel kapcsolatban függetenül attól, hogy mely ideológia tiltott jelképét viselik, nincs korlátozás, ezek szabadon adhatók vehetők akár nyilvánosság előtt is. Ezek az érmék a gyűjtők számára egyébként sem az adott kor eszméit testesítik meg, csupán ritkaságuk révén a gyűjtemény egy többé-kevésbé értékes darabjává válnak.

Mint talán sok olvasónk emlékszik rá, korábban a Yahoo! on-line aukciós oldalán árverezett náci relikviák kavarták fel sokak érzelmeit, s többféle jogi értelmezés is született. Egy francia bíróság ugyan ítéletében kötelezte az amerikai portált az inkriminált oldal francia állampolgárok elől való elrejtésére, ám végül nem tudot érvényt szerezni ítéletének. A náci kor ideológiájának és szimbólumainak tárgyiasult formáival való kereskedés a mai napig -- hazánkban is -- megosztja a jogi értelmezésekkel előrukkolókat éppúgy, mint az "egyszeri" szörfölőket vagy a hálóvilágon kívül eső off-line társadalmat is.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról