Szerző: Vörös Péter

2000. április 19. 06:52

Az IBM első negyedéves nyeresége a vártnál erősebb volt, a forgalom viszont csökkent

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégének első negyedéves profitja 1,52 milliárd $ volt, kb. 6,5%-kal magasabb, mint az elemzők várták. A Nagy Kék forgalma azonban az egy évvel ezelőtti 20,3 milliárd $-ról 19,3 milliárd $-ra csökkent. A lassulás fő oka a szakértők szerint a 2000. év váltás miatti hardver eladás csökkenés volt - ezt nem tudták ellensúlyozni az új, Internetes termékek és szolgáltatások jó eredményei.
A cég hardver bevételei összességében 12%-kal, 8,8 milliárd $-ról 7,7 milliárd $-ra csökkentek. Egyébként a hardver divízió bruttó nyereséghányada változatlan maradt. A forgalomcsökkenés egyik fontos összetevője volt a DRAM piacról történt kivonulás - ami a másik oldalról persze a nyereséget segítette, hiszen az utóbbi időkben veszteséges részlegről volt szó.
Az IBM winchester részlegének forgalma 350 millió $-ral csökkent, ezt főleg a 10.000 rpm-es sebességű HDD-k piacon előfordult gondok okozták. A hordozható gépekbe szánt HDD eladások ellenben emelkedtek: a cég szerint ma már minden második eladott laptop-ban IBM winchester van.
A PC részleg forgalomcsökkenéséhez az a döntés is hozzájárult, hogy a cég kivonul a kiskereskedelmi csatornákból és az online eladásokat helyezi előtérbe. Ennél a részlegnél is a notebook-ok szerepeltek viszonylag jól.
A szolgáltatási bevételek az egy évvel ezelőtti szinten, 7,6 milliárd $-on maradtak, csakúgy mint a szoftver eladások, amelyek 2,9 milliárd $-t tettek ki az első negyedévben.
Földrajzi szempontból pedig Amerikában 4 %-kal, 8,4 milliárd $-ra csökkent a forgalom; Európa/Közel-Kelet/Afrika forgalma 13%-kal, 5,4 milliárd $-ra esett vissza; viszont az Ázsia/Csendes-óceáni térség forgalma 15%-kal, 4 milliárd $-ra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról