Szerző: Vörös Péter

2002. január 21. 10:53

Visszaesett a Microsoft részvényárfolyama, mivel a cég csökkentette PC-forgalmi kilátásait

[Bloomberg] A Microsoft részvényárfolyama pénteken 3,76$-ral (5,38%-kal) 66,10$-ra esett vissza, miután a világ legnagyobb szoftvergyártója bejelentette második pénzügyi negyedéves eredményeit és azt jelezte előre, hogy az elemzők várakozásainál alacsonyabb forgalmat várnak a jelenlegi negyedévben, mivel a PC-forgalom a cég véleménye szerint vissza fog esni.

[Bloomberg] A Microsoft részvényárfolyama pénteken 3,76$-ral (5,38%-kal) 66,10$-ra esett vissza, miután a világ legnagyobb szoftvergyártója bejelentette második pénzügyi negyedéves eredményeit és azt jelezte előre, hogy az elemzők várakozásainál alacsonyabb forgalmat várnak a jelenlegi negyedévben, mivel a PC-forgalom a cég véleménye szerint vissza fog esni.

A cég második pénzügyi eredményei a várakozásoknál jobbak voltak, de a vállalat a következő két negyedévre a vártnál sötétebb előrejelzéseket jelentett be.

A Microsoft, amely az utolsó pénzügyi negyedévben forgalmának 64%-át realizálta PC szoftverekből, bejelentette, hogy a cég várakozásai szerint az idei első félévben a PC-forgalom csökkenni fog, ez pedig visszaveti a Windows és az Office szoftverek forgalmát. A Microsoft szerint semmi jel nem utal arra, hogy a fellendülés elindult volna a világ legfőbb piacain. Ez a jelentés ellentmond az olyan szoftvergyártók véleményének, mint az SAP és az Oracle, amelyek szerint a forgalom kezd beindulni, miután az ügyfelek csökkentették kiadásaikat a gyengülő globális gazdaságban.

John Faig, az American Express Financial Advisors egyik elemzője szerint ezzel a véleménnyel nagyjából egyedül áll a Microsoft. Más szoftvergyártók úgy vélik, hogy a gazdaság már túl van a mélyponton, és további javulás várható. A szakértők azt várták, hogy a Microsoft véleménye is hasonló lesz.

A cég előrejelzései szerint a márciusban véget érő harmadik pénzügyi negyedévben a forgalom 7,3-7,4 milliárd $ lesz, ezzel szemben a First Call által reprezentált elemzők 7,49 milliárd $-os forgalomra számítanak.

Ebben az időszakban a nyereség várhatóan részvényenként 50-51 cent lesz (beleértve az Expedia online utazási szolgáltatás eladásából szerzett részvényenként 10 centes nyereséget). Az elemzők részvényenként 47 centes nyereségre számítanak. Az előző év hasonló időszakában a cég nyeresége részvényenként 44 cent, a forgalom 6,46 milliárd $ volt.

John Connors, a cég pénzügyi vezérigazgatója közölte, hogy a PC-kereslet még mindig alacsonyabb, mint amit reméltek. "Ha elindul a fellendülés, akkor is csak szerény növekedésre lehet számítani, nem jelentős boom-ra" -- mondta Connors.

A globális PC-forgalom 1985 óta először esett vissza tavaly, mivel a világgazdaság jelentős visszaesése és a főbb piacok telítődése lelassította a PC-piacot, közölte két piackutató cég. Az IDC szerint 2001-ben a PC-forgalom 5,1%-kal 125,3 millió darabra csökkent, míg a Gartner Dataquest úgy véli, hogy a PC-eladások 4,6%-kal 128,1 millió darabra estek vissza.

A Microsoft második pénzügyi negyedéves nettó nyeresége 13%-kal 2,28 milliárd $-ra (részvényenként 41 centre) csökkent, szemben az előző év hasonló időszakában elért 2,62 milliárd $-os (részvényenként 47 centes) nyereséggel. Az egyszeri költségeket figyelmen kívül hagyva a cég nyeresége részvényenként 49 cent volt, szemben a First Call által reprezentált elemzők által várt részvényenként 43 centes nyereséggel.

A cég forgalma 18%-kal, 6,55 milliárd $-ról 7,74 milliárd $-ra nőtt ugyanebben az időszakban. A javulás egy részét a Windows XP operációs rendszer iránti kereslet adta, de jelentős volt a vállalati célokra használt, drágább Windows változatok szerepe is.

A fogyasztói szoftverek, a szolgáltatások és a különböző eszközök forgalma több, mint kétszeresére nőtt, miután az új Xbox játékkonzolból minden darabot eladták, míg az MSN előfizetőinek száma 700 ezerrel nőtt az előző negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról