Szerző: Ady Krisztián

2002. január 8. 20:09

Itt a Creative első külső "hangkártyája", a Sound Blaster Extigy

A Creative szakított a hagyományokkal: bemutatta a cég történetének első külső hangkártyáját, a Sound Blaster Extigy USB eszközt. A hangkártya cseppet sem marad el PCI felülettel rendelkező társaitól: 24 bit 96 kHz mintavételezi képessége és 100 dB jel-zaj viszonya kimagasló ebben a kategóriában. A kompakt mérethez könnyű használat párosul az USB felületnek köszönhetően. A kártya még ebben a hónapban kapható lesz 149,99 dolláros ajánlott áron.

A Creative szakított a hagyományokkal: bemutatta a cég történetének első külső "hangkártyáját", a Sound Blaster Extigy USB eszközt. A hangkártya cseppet sem marad el PCI felülettel rendelkező társaitól: 24 bit 96 kHz mintavételezi képessége és 100 dB jel-zaj viszonya kimagasló ebben a kategóriában. A kompakt mérethez könnyű használat párosul az USB felületnek köszönhetően. A kártya még ebben a hónapban kapható lesz 149,99 dolláros ajánlott áron.

A Sound Blaster Extigy az Audigy PCI hangkártyához hasonlóan támogatja az EAX ADVANCED HD zenével kapcsolatos technológiáit, mint az Audio Clean-Up, Time Scaling, DREAM és audioeffektek. A kártyához természetesen jár a Creative saját lejátszóprogramja is, a Creative PlayCenter 3-as verziója.

A Sound Blaster Extigy "hangkártyába" a Creative beépítette CMSS (Creative Multi-Speaker Surround) technológiáját, mellyel sztereó állományainkat "keverhetjük fel" 5.1 surround rendszerre. Sztereó fejhallgatókhoz vagy két hangszóróval rendelkező hangszórókészletekhez virtuális térhatást is képes generálni.

A PCI bővítési lehetőség nelküli asztali vagy hordozható gépek tulajdonosai a Sound Blaster Extigy segítségével sosem hallott surround élményt tapasztalhatnak. Az USB eszköz EAX 1.0 és 2.0 technológiát is támogat, teljesebbé téve több száz játék hangját.

Ráadásként a Sound Blaster Extigy a PC-től teljesen függetlenül is használható: Dolby Digital dekóderként is üzemelhet DVD-lejátszónkhoz, vagy többcsatornás hangot szolgáltathat Xbox és PlayStation 2 konzolunkhoz. A CMSS rendszer a PC-től függetlenül is rendelkezésre áll, így hordozható MP3-lejátszónk vagy MD-lejátszónk hangját is élvezhetjük surround hangzással. Ezek az eszközök könnyedén csatlakoztathatók a Sound Blaster Extigy front paneljére, ahova mikrofonunkat vagy fejhallgatónkat is bedughatjuk.

A hátsó panelen analóg csatlakozókat találhatunk az erősítő vagy hangszórókészletek számára, valamint digitális kimenetet az ilyen bemenettel rendelkező eszközöknek. A DAT-lejátszót vagy MIDI billentyűzetet szintén itt csatlakoztathatjuk a Sound Blaster Extigyhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról