:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 2. 00:08

2001-ben az NVIDIA volt a legsikeresebb nagyvállalat a Wall Streeten

[CNET, Reuters] A 2001 enyhén szólva nem a technológiai részvények éve volt, ennek ellenére az óév legsikeresebb amerikai nagyvállalata az NVIDIA lett.

[CNET, Reuters] A 2001 enyhén szólva nem a technológiai részvények éve volt, ennek ellenére az óév legsikeresebb amerikai nagyvállalata az NVIDIA lett.

A cég az évet 16,50 $-on kezdte és 68 $-on zárta, azaz több mint négyszeresére nőtt a részvényárfolyam egyetlen év alatt, miközben a .com cégek, a félvezetőgyártók és a távközlési vállalatok részvényárfolyama jelentősen csökkent. A vállalatot nemrég felvették a Standard & Poor's 500 indexbe is, ez csak tovább növelte az NVIDIA nimbuszát -- és részvényárfolyamát. Az S&P 500 index az 2001-ben 12%-kal esett vissza.

A Santa Clara (Kaliforna) központú cég remélhetőleg elkerüli elődei sorsát: a mostani címet az NVIDIA az Enron energiaipari óriástól veszi át, amely rendkívül súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd -- az Enron a tavalyi évet 83,13$-on kezdte és mindössze 60 centen zárta, ami 99%-os visszaesés. 1999-ben a győztes a mobil kommunikációs Qualcomm volt, amelynek részvényárfolyama 2600%-kal (!!) nőtt egyetlen év alatt -- a cég részvényárfolyama jelenleg közel 75%-kal az 1999-es csúcs alatt van.

2001 nyarán a cég részvényárfolyama jelentősen visszaesett, mivel a szakértők arra számítottak, hogy az NVIDIA versenytársai megszorongathatják a vállalatot. Egyes befektetők azt jósolták, hogy a részvényárfolyam 15$-ra fog süllyedni -- a valóság azonban messze nem igazolta ezt.

Az NVIDIA teljesítménye felülmúlta ügyfelei eredményeit, és a harmadik negyedévben 60%-kal nőtt a nettó nyereség, dacára a félvezetőipar soha nem látott visszaesésének, amelyet a túlkapacitás és a rendkívül gyenge kereslet okozott.

Marc Kleem, a 900 millió $-os John Hancock Technology Fund portfolió menedzsere szerint a cég jelentős verseny elébe néz az új évben, és ez befolyásolhatja a részvényárfolyam alakulását is. Ennek ellenére Kleem úgy véli, hogy kevéssé valószínű, hogy az NVIDIA az elődei sorsára jut. Kleem szerint ez már csak azért is valószínűtlen, mert a korábbi két céggel ellentétben az NVIDIA-val kapcsolatban egyáltalán nem olyan egyöntetű és határtalan a szakértők optimizmusa.

Egy kisebb botrány is érintette a céget az év végén, egy szövetségi bíró december közepén 250 ezer $-os bírság megfizetésére kötelezte a cég egy korábbi mérnökét bizalmas belső információk illegális haszonszerzésre történő felhasználásáért.

Az alkalmazott egyike volt azon 16 személynek, akik jelentős mennyiségű részvényt vásároltak március 6-ától kezdődően, amikor megneszelték, hogy az NVIDIA igen kedvező szerződést kötött a Microsofttal, melynek értelmében az előbbi szállítja az utóbbi által gyártott Xbox játékkonzol több alkatrészét is.

A Microsoft a megállapodást csak március 10-én jelentette be hivatalosan, ám annak hatására az NVIDIA részvényárfolyama jelentős mértékben, 118 dollárra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.