:

Szerző: Vörös Péter

2001. december 22. 16:42

A Palm megfellebbezi a Xerox szabadalmi ítéletet

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, a Palm pénteken közölte, hogy meg fogja fellebbezni a Xerox által első fokon megnyert pert a Palm kézírásfelismerési szoftverével kapcsolatban.

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, a Palm pénteken közölte, hogy meg fogja fellebbezni a Xerox által első fokon megnyert pert a Palm kézírásfelismerési szoftverével kapcsolatban.

Eric Benhamou, a Palm elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a cég szerint a Graffiti kézírásfelismerési szoftvere nem sérti meg a Xerox szabadalmát és "a Palmnak komoly érvei vannak védelme támogatásához".

A Xerox csütörtökön nyerte meg a szabadalomsértési pert a 3Com és a Palm ellen első fokon, miután Michael Telesca szövetségi bíró úgy döntött, hogy a Palm kéziszámítógépekben használt 3Com technológia megsértette a Xerox kézírásfelismerési szoftverének szabadalmát.

Telesca az ítéletben megállapította, hogy a Xerox 656-os szabadalma érvényes és alkalmazható, a Graffiti technológia pedig megsérti azt.

Az ítélet pontot tesz az ügy kártérítési kötelezettség részére és utat nyit ahhoz, hogy a Xerox kártérítést követeljen a Palmtól. A Xerox közölte, hogy vagy azt fogja követelni, hogy a Palm állítsa le a kéziszámítógépek gyártását (mivel a Palm összes kéziszámítógépében a Graffiti technológia található), vagy azt, hogy licencelje a kézírásfelismerési technológiát a Xeroxtól.

A Xerox 1997 áprilisában perelte be a U.S. Roboticsot (amelyet később felvásárolt a 3Com) arra hivatkozva, hogy a Graffiti kézírásfelismerési technológiája megsérti a Xerox 1997-ben bejegyzett Unistrokes technológiájának szabadalmát. A Xerox szerint a technológiát a cég Palo Alto Research Center (ismertebb nevén PARC) részlegén találták fel -- ezt január 1-jén fogja önálló leányvállalattá alakítani a Xerox, reménykedve abban, hogy a briliáns ötleteiről, találmányairól és szabadalmairól híres divízió végre jelentős pénzügyi eredményeket is el fog érni.

A Palm számára nem is jöhetett volna rosszabbkor az ítélet: a cég eladásai továbbra is a várakozások alatt maradnak, a Xerox per esetleges elvesztése pedig komoly csapást jelenthet a vállalat számára. Egyrészt még jobb esetben is kemény pénzügyi büntetés elé nézhet a cég (visszamenőleg 1997-ig kellene licencdíjat fizetnie a Xeroxnak), rosszabb esetben el kell távolítania Graffiti technológiát eszközeiből és teljesen vissza kell vonnia termékeit.

Andrew Neff, a Bear Stearns egyik elemzője szerint valószínűtlen az, hogy a Xerox azt kívánja elérni, hogy a Palm leálljon a kéziszámítógépek (akárcsak átmeneti) gyártásával -- ehelyett sokkal valószínűbb, hogy a Xerox licencdíjat szeretne kapni a Palmtól.

Az ítélet hatással lehet a Handspringre és a Sonyra is, mivel ez a két cég is Palm operációs rendszert és benne Graffiti kézírásfelismerési technológiát használ kéziszámítógépeiben.

Az ítélet egyik győztese feltétlenül a Microsoft lehet, amelynek Pocket PC operációs rendszere egyre több kéziszámítógépben fut. Az utóbbi időben a Microsoft főleg a vállalati piacon tört előre a Palm alapú eszközök kárára, a szakértők szerint ezen a piacon az eszközök többnyire erősebbek és sokoldalúbbak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.