Szerző: Vörös Péter

2001. december 14. 12:12

Az Oracle a várakozásoknak megfelelő eredményekkel zárta második pénzügyi negyedévét

[CNET, Wall Street Journal] Az Oracle csütörtökön a tőzsdei zárás után tette közzé második pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek elérték az elemzők lejjebb vitt várakozásait. A cég forgalma 11%-kal, a nettó nyereség pedig 12%-kal csökkent.

[CNET, Wall Street Journal] Az Oracle csütörtökön a tőzsdei zárás után tette közzé második pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek elérték az elemzők lejjebb vitt várakozásait. A cég forgalma 11%-kal, a nettó nyereség pedig 12%-kal csökkent.

Az egyszeri költségeket nem számítva a cég második pénzügyi negyedéves nyeresége 549 millió dollár (részvényenként 10 cent) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 623 millió dolláros (részvényenként 11 centes) nyereséggel. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 10 centes nyereségre számítottak.

A november 30-án zárult negyedévben a cég forgalma 11%-kal 2,36 milliárd dollárra csökkent az előző év hasonló időszakában elért 2,66 milliárd dollárral szemben.

Az Oracle elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison novemberben tett közzé profitfigyelmeztetést, akkor a cég arra számított, hogy a várható profit részvényenként 9-10 cent körül lesz a korábbi 11 centes várakozásokkal szemben.

Jeff Henley, az Oracle pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a szeptember 11-i eseményeknek jelentős hatása volt a cég második pénzügyi negyedévére és mivel a negyedév első hónapjában történtek a tragikus események, a hatás az egész negyedévre kiterjedt. "Jelenlegi feltételezésünk az, hogy a mélypontot sikerült elérnünk a második pénzügyi negyedévben. A dolgok elkezdtek normalizálódni és lassú fellendülésre számítunk" -- közölte Henley.

Az adatbázis, alkalmazásszerver szoftver és üzleti szoftveralkalmazások új szoftverlicenc eladásai 27%-kal csökkentek, a szoftverlicenc megújítások 8%-kal emelkedtek, a terméktámogatási szolgáltatások 12%-kal nőttek, míg a szolgáltatásokból eredő forgalom változatlan maradt az előző év hasonló időszakához képest.

Az adatbázisszoftverek forgalma 21%-kal, 640 millió dollárra nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg az üzleti alkalmazásszoftverek forgalma 42%-kal, 163,1 millió dollárra esett vissza -- közölte az Oracle.

Henley azt is elmondta, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben várhatóan javulni fog a forgalom, bár az előző év hasonló időszakához képest még mindig visszaesést fog tapasztalni a cég. A negyedik pénzügyi negyedévre várja Henley azt, hogy a forgalom azonos lesz az előző év hasonló időszakához képest. Azután az új pénzügyi évben a cég eredményei folyamatosan javulni fognak.

A cég legfőbb termékei továbbra is az adatbázis szoftverek, de az e-üzleti szoftvercsomagjával (amiben benne van a számvitel, az emberi erőforrások, gyártási alkalmazások és ügyfélkapcsolat menedzsment is) a cég olyan cégekkel is szoros versenyt vív, mint az SAP, a Siebel és a PeopleSoft.

A cég alkalmazásszerver szoftver eladásai 52%-kal nőttek a negyedévben -- itt olyan szoftverekről van szó, amelyek e-üzleti és más Web-hely tranzakciókat futtatnak. Ezen a területen az Oracle fő vetélytársai az IBM, a BEA Systems és a Sun.

Mivel az adatbázispiac kezd telítődni, az Oracle úgy véli, hogy a cég másik három fő terméke -- az e-üzleti szoftvercsomag, az Oracle.com (amely olyan szoftvereket nyújt, amelyeket a vállalatok a Web-en keresztül bérelhetnek) és az alkalmazásszerverek -- jelentik a potenciálisan leggyorsabban növekvő üzletágakat.

Ellison szerint az alkalmazásszerver üzletág az adatbázis üzletág forgalmának akár felét, sőt 3/4-ét is elértheti majd. Ellison úgy véli, hogy ez az üzletág rendkívül nyereséges lehet, a cég bízik abban, hogy gyorsan sikerül piaci részesedést nyernie ezen a területen.

Az elemzők szerint azért nehéz értékelni a cég most zárult negyedévét, mert a tavalyi évben még a fellendülés csúcsán volt a cég. Akkoriban még éppen csak elkezdődött az Internet visszaesés és az IT kiadások lassulása még nem érintette az Oracle-t.

Bob Austrian, a Banc of America Securities egyik elemzője úgy véli, hogy hosszú ideje ez volt az egyik legnagyobb kihívást jelentő negyedév, mivel a tavalyi év rendkívül erős volt, az idei pedig rendkívül gyenge.

Melissa Eisenstat, a CIBC World Markets egyik elemzője szerint a cég vezetése igyekszik ugyan optimista hangvételt megütni a közeljövővel kapcsolatban, de ezzel együtt a kilátások nem túl rózsásak.

George Godfrey, az ABN Amro egyik elemzője úgy véli, hogy a mostani eredmények ugyan nem túl jók, de nem is kifejezetten rosszak, főleg akkor, ha figyelembe vesszük azt, hogy az egész szoftverszektort keményen érintették a gazdasági visszaesés és a szeptember 11-i események hatásai.

A cég részvényárfolyama csütörtökön, az eredmények közzététele előtt 0,43 dollárral (2,85%-kal) 14,67 dollárra esett vissza, a tőzsdei zárás utáni kereskedelemben a részvényárfolyam 15,02 dollárra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról