Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 4. 12:53

Októberben végre növekedett a félvezetőipar forgalma

[CNET] A Semiconductor Industry Association (SIA) által hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés szerint a félvezetőipar októberi forgalma 10,43 milliárd dollár volt, ami 2,5 százalékkal magasabb, mint a szeptemberben elért 10,18 milliárd dollár.

[CNET] A Semiconductor Industry Association (SIA) által hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés szerint a félvezetőipar októberi forgalma 10,43 milliárd dollár volt, ami 2,5 százalékkal magasabb, mint a szeptemberben elért 10,18 milliárd dollár.

A félvezetőaladások tavaly november óta most emelkedtek először, ami mindenképpen jó előjel. Azonban az októberi forgalom még így is 44 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly, figyelembe véve a SIA által használt három hónapos mozgóátlagot.

A Lehman Brothers direkt összehasonlítása alapján az októberi forgalom 43 százalékkal csökkent a tavaly októberi szinthez képest. Sok elemző szerint az októberi erősödés hátterében a szeptemberi terrorcselekmények állnak, ugyanis a támadásokat követő két hétben sok helyen egyszerűen "megállt az élet" és a vállalatok októberben pótolták be a szeptemberi elmaradásokat. Érdekesség, hogy a szeptemberi félvezetőforgalom csak 41 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly.

A SIA szerint a növekedés tovább fog folytatódni. Az elmúlt hetek során a vállalatok jelentősen csökkentették felhalmozott készleteiket, miközben a félvezetőárak ismét emelkedésnek indultak. Vannak azonban, akik úgy vélekednek, a növekedés csak átmeneti, melyet főképp az agresszív árverseny és a korábbi, túl pesszimista előrejelzések mozgatnak.

"A félvezetőeladások 2001-ben várhatóan 31 százalékkal csökkennek majd, amely részben a felhalmozott készleteknek, részben pedig az erőteljes árversenynek köszönhető" -- mondta George Scalise, a SIA elnöke. "Ugyanakkor a friss adatok azt mutatják, hogy a raktárkészletek jórészt egyensúlyban vannak és egyes termékek ára ismét emelkedik."

A SIA legrissebb felmérése szerint a negyedik negyedévben végre növekedésnek indul a félvezetőipar, a forgalom 2002-ben 6,3 százalékkal, 2003-ban pedig 21 százalékkal nő majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról